Δραστική μείωση στα τέλη περιαγωγής γραπτών μηνυμάτων, κλήσεων και υπηρεσιών δεδομένων

0

Από την 1η Ιουλίου, το τέλος για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων από άλλη χώρα εντός της ΕΕ θα ανέρχεται μόλις σε 0,11 ευρώ αντί 0,28 ευρώ που κοστίζει σήμερα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη σύνοδο ολομελείας του στο Στρασβούργο, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τους νέους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την περιαγωγή γραπτών μηνυμάτων και δεδομένων, που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2008.

Το Κοινοβούλιο τάχθηκε επίσης υπέρ περαιτέρω μειώσεων των τελών για την περιαγωγή τηλεφωνικών κλήσεων προς κινητά εντός της ΕΕ. Μέχρι τον Ιούλιο του 2011, το ανώτατο όριο των τελών θα μειωθεί σταδιακά από 0,46 σε 0,35 ευρώ ανά λεπτό της ώρας για κλήση με κινητό τηλέφωνο από το εξωτερικό και από 0,22 σε 0,11 ευρώ για την απάντηση κλήσης σε κινητό τηλέφωνο κατά την περιαγωγή στο εξωτερικό.

Εξάλλου, οι φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας θα υποχρεούνται να χρεώνουν ανά δευτερόλεπτο τις κλήσεις σε περιαγωγή το πολύ μετά τα 31 πρώτα δευτερόλεπτα της κλήσης, με αποτέλεσμα να τερματιστεί η τρέχουσα πρακτική υπερβολικής χρέωσης των καταναλωτών μέχρι και κατά 24%.

Δεδομένου ότι το Συμβούλιο των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών έχει ήδη προαναγγείλει τη συναίνεσή του στους νέους κανόνες για την περιαγωγή, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προλειαίνει το έδαφος για να αρχίσουν να ισχύουν οι νέοι κανόνες ακριβώς πριν από τις θερινές διακοπές.

Αναμένεται ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα εξοικονομούν έως και 60% για τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου στο εξωτερικό εντός της ΕΕ.

Σχόλια