Δύο χρήστες του Διαδυκτίου δικάζονται για κατασκοπία

0

Ενας καθηγητής πανεπιστημίου και ένας απόστρατος αξιωματικός στο Ανόι του Βιετνάμ, χρησιμοποιούσαν τον κυβερνοχώρο, για να ασκήσουν δεινή κριτική στο κομμουνιστικό καθεστώς του Βιετνάμ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν ταυτοχρόνως το Δεκέμβριο του 2002 με συρροή κατηγοριών, μία εκ των οποίων είναι αυτή της προδοσίας – ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται στο Βιετνάμ ακόμη και με θανατική καταδίκη.

Αυτές τις ημέρες αρχίζει η εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δικαστήριο της πόλης Χο Τσι Μιν νότια του Ανόι. Στο μεταξύ, πολλές ομάδες και μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατακρίνουν έντονα την κυβέρνηση και τις Αρχές του Βιετνάμ, για την άδικη απόφαση προφυλάκιση τους και την κατάχρηση εξουσίας των αρχών αυτών στους δύο κρατούμενους. Επιμένουν, οι οργανώσεις αυτές πως οι δύο κρατούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν αμέσως.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης του Βιετνάμ είναι , πως στην χώρα τους δεν καταπατούνται κατοιονδήποτε τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τιμωρούνται μόνο όσοι παραβαίνουν τους νόμους του κράτους.