Εβραϊκές οργανώσεις κατά της Google για την λειτουργία του “Google Suggest”

0

Νομικά κινούνται εβραϊκές και αντιρατσιστικές οργανώσεις στη Γαλλία κατά της Google, ισχυριζόμενες ότι η αυτόματη συμπλήρωση (Google Suggest) όρων αναζήτησης, όταν οι χρήστες πληκτρολογούν στην αναζήτηση τη λέξη «Εβραίος» συνιστά πρακτική διακρίσεων. Συγκεκριμένα, τις δυνάμεις τους ένωσαν οι οργανώσεις SOS Racisme, AIPJ (JAccuse!-action internationale pour la justice) και MRAP (Movement contre le racisme et pour l amitie des peoples), καθώς και η Ένωση Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας (UEJF Union de etudiants juifs de France).

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι κατά την πληκτρολόγηση της λέξης «Εβραίος» στη μηχανή αναζήτησης της Google εμφανίζονται, αυτομάτως, ονόματα Εβραίων προσώπων σε διάφορες θέσεις και χώρες του κόσμου, λόγω της λειτουργίας του Google Suggest που έχει ενσωματωθεί για λόγους διευκόλυνσης της αναζήτησης. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρηματολογούν οι ενάγοντες δημιουργείται αυτομάτως ένας πλήρης «χάρτης» των Εβραίων δημοσίων προσώπων για τον χρήστη του ίντερνετ και τα πρόσωπα αυτά σχεδόν «φακελώνονται». «Εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου αναγκάζονται να βιώνουν καθημερινά την αυθαίρετη και συστηματική σύνδεση των πατρωνύμων διάσημων προσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού ή καλλιτεχνικού κόσμου με το επίθετο “Εβραίος”, ενισχύοντας έτσι την γενική εντύπωση περί “παντοκρατορίας των Εβραίων σε όλη την γαλλική ηγεσία», ανέφερε η αίτηση των εναγόντων. Οι οργανώσεις ζητούν να σταματήσει η εμφάνιση αυτόματων όρων συμπλήρωσης του αποτελέσματος αναζήτησης για τον όρο “Εβραίος”.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος της Google τόνισε ότι το χαρακτηριστικό Google Suggest είναι απλώς ένας λογάριθμός και δεν εκφράζει ούτε έχει κάποιο ιδεολογικό στίγμα. «Η Google δεν προτείνει η ίδια τους όρους που συμπληρώνουν το αποτέλεσμα αναζήτησης. Αυτοί προκύπτουν αυτομάτως, βάσει αλγοριθμικού εργαλείου, με κριτήρια καθαρά αντικειμενικά, δηλαδή τη συχνότητα που τους αναζητούν μαζί με τον κύριο όρο οι χρήστες», σχολίασε.