ΕΔΔΑ: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τον αποκλεισμό του Youtube στην Τουρκία

0

 

Η γενική απαγόρευση όλων των βίντεο του YouTube στην Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών της να δώσουν και να λάβουν πληροφόρηση, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε  το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σήμερα Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, με τη σημερινή απόφασή του δικαστηρίου στην υπόθεση του Cengiz και λοιποί κατά. Τουρκίας (αιτήσεις αρ. 48226/10 και 14027/11), το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 10 (ελευθερία έκφρασης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το Youtube της Google δεν μπορούσαν να δουν όσοι διέμεναν στην Τουρκία από το 2008 έως το 2010, καθώς δικαστήριο της Άγκυρας είχε αποκλείσει την πρόσβαση στο συγκεκριμένο ιστότοπο, γιατί όπως ανέφερε φιλοξενούσε προσβλητικά βίντεο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή του τουρκικού κράτους.

Τα εθνικά δικαστήρια δεν μπορούν να επιβάλουν διαταγή γενικευμένης δέσμευσης στην πρόσβαση στο διαδίκτυο ή στο YouTube, λόγω μέρους του περιεχομένου του, σύμφωνα με το ΕΔΔΑ

Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι η πρόσβαση στην πληροφόρηση μέσω Διαδικτύου “είναι μια κρίσιμη πτυχή της ελευθερίας του λόγου στην ψηφιακή εποχή μας” δήλωσε η Marietje Schaake,  μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχόλια