ΕΕ: Αλλαγή στάσης στα προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα

0

Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα για το κρέας και γάλα από κλωνοποιημένα ζώα δεν επαρκούν για να δοθεί έγκριση κυκλοφορίας, φέρεται να εκτιμά τώρα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Η EFSA φαίνεται να αλλάζει στάση, καθώς η προκαταρκτική έκθεση που είχε δημοσιοποιήσει για το θέμα πέρυσι τον Μάρτιο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα ζωικά προϊόντα από κλώνους είναι «πιθανότατα ασφαλή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η νέα έκθεση, που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, υιοθετεί διαφορετική στάση.

«Η EFSA αναφέρει ότι έχει αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την ορθή μεταχείριση των ζώων και πιθανές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων εξαιτίας των περιορισμένων διαθέσιμων δεδομένων» δήλωσε πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατονομάζεται.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει καταλήξει ότι τα προϊόντα από κλώνους είναι ασφαλή, δεδομένου ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα συμβατικά. Πάντως η εμφάνιση «κλωνοποιημένων» ζωικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά δεν αναμένεται σύντομα.

Όσον αφορά την υγεία των ίδιων των ζώων, οι επικριτές της κλωνοποίησης επισημαίνουν ότι η τεχνολογία δεν έχει ακόμα τελειοποιηθεί και πολλοί από τους κλώνους γεννιούνται με σοβαρά προβλήματα.

Σχόλια