Ε.Ε: Απόρριψη των συμφωνιών με την Apple για τα ebooks από την Penguin

0

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχθηκαν τη δέσμευση του βρετανικού εκδοτικού οργανισμού Pearson’s Penguin, για απόρριψη των συμφωνιών που είχε συνάψει με την Apple, σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική στην αγορά των ebooks.

Πρόκειται για την πολυσυζητημένη υπόθεση αθέμιτου ανταγωνισμού, στα πλαίσια της οποίας η Apple Inc κατηγορήθηκε για σύναψη αθέμιτων συμφωνιών με μεγάλους εκδότες και οργανισμούς, προκειμένου να διαμορφώσει τις τιμές των ebooks.
H Penguin γνωστοποίησε στην Κομισιόν την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τα συμβόλαια με τη ρήτρα του «μάλλουν ευνοούμενου κράτους», βάσει της οποίας απαγορευόταν σε ανταγωνιστές προμηθευτές να πωλούν ebooks σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν της Apple. Επίσης, ο βρετανικός εκδοτικός οίκος ανακοίνωσε, ότι προτίθεται να αφήσει μεγάλα περιθώρια ελευθερίας στους εμπόρους λιανικής, σχετικά με τον καθορισμό των τιμών και της εκπτωτικής πολιτικής, για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η Κομισιόν χαιρέτισε την απόφαση της Penguin, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να ενισχύσει και να αναζωογονήσει την αγορά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Joaquin Almunia, «Οι αποφάσεις της Επιτροπής δεσμεύουν την Apple και τους εμπλεκόμενους εκδοτικούς οίκους, να αναμορφώσουν μια υγιή και ανταγωνιστική αγορά για τα ebooks».