Ε.Ε: Καθυστερήσεις στις ευρυζωνικές συνδέσεις 4G

0

Τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν καθυστερήσει υπερβολικά την απελευθέρωση ραδιοφάσματος για ευρυζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συνέπεια της κωλυσιεργείας αυτής είναι η δημιουργία πολλών προβλημάτων στα κινητά τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές συσκευές με πρόσβαση στο διαδίκτυο των καταναλωτών, καθώς οι κατασκευαστές τηλεφώνων δεν χρησιμοποιούν τις κατάλληλες μικροπλακέτες που απαιτούνται για τις συνδέσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, τα μισά κράτη-μέλη ζήτησαν χορήγηση αναβολής για εξαιρετικούς λόγους, προκειμένου για τη χρήση της ζώνης των 800 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες, καθώς έχασαν την αρχική προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2013.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή, το άνοιγμα της ζώνης των 800 MHz είναι καθοριστικό για την επέκταση της χρήσης των ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών, ενώ είναι μέρος του λεγόμενου «ψηφιακού μερίσματος», με τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεοπτική τεχνολογία. Συγκεκριμένα, αυτή η ζώνη συχνοτήτων έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες σε μία ολόκληρη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων και των αγροτικών περιοχών.
Η Κομισιόν αποφάσισε να κάνει δεκτές εννέα από τις δεκατέσσερις αιτήσεις αναβολής των κρατών-μελών (Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία και Φινλανδία), ενώ από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ζήτησε συμπληρωματική αξιολόγηση.

Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, «πρόκειται για την τελευταία παραχώρηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς κάθε καθυστέρηση στην απελευθέρωση ραδιοφάσματος πλήττει την ευρωπαϊκή οικονομία και προκαλεί αναστάτωση στους πολίτες».