ΕΕ: Κατηγορεί τη Google για μονοπωλιακές πρακτικές

0

Για μονοπωλιακές πρακτικές κατηγορείται η Google από την ΕΕ. Η μονοπωλιακή συμπεριφορά της, σύμφωνα με την Κομισιόν, αφορά κυρίως το θέμα των δικών της υπηρεσιών στα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής αναζήτησης, όπως για παράδειγμα οι χάρτες και οι ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες προβαλλονται περισσότερο.

Στην περίπτωση που η ΕΕ κρίνει ότι οι ακολουθούμενες πρακτικές απο τον αμεικανικό κολοσσό αντιβαίνουν τη σχετική ευρωπαική νομοθεσία, τότε η εταιρεία θα τιμωρηθεί με πρόστιμο που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 5 δισ. δολάρια.

Προκειμένου να αποφευχθεί η δικαστική διαμάχη, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις.

Η εταιρεία προσπαθεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να μην αναγκαστεί να πληρώσει ή να οδηγηθεί στα δικαστήρια, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει τη φήμη της. Η συμβιβαστική πρόταση της Google προτείνει οι ανταγωνιστές της να εμφανίζονται σε υψηλότερες θέσεις απο τη δική της κατά την αναζήτηση στη μηχανή αναζήτησης. Ωστόσο, οι ανταγωνιστές της ισχυρίζονται ότι επι της ουσίας δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Έτσι, ο αμερικανικός κολοσσός τους αντιπροτείνει να υποβάλουν προσφορές για τις θέσεις στις οποίες θα εμφανίζονται τα αποτελέσματα, συμμετέχοντας σε ‘δημοπρασία”. Οι ανταγωνσιτές της διαμαρτύρονται και ισχυρίζονται ότι τελικά θα καταλήξουν να καταβάλουν σημαντικά ποσά στη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης, ανεξάρτητα απο το αν οι χρήστες βρίσκουν τις ιστοσελίδες τους από αναζήτηση μέσω Google ή όχι.
Ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιημένος από τις προτάσεις του αμερικανικού κολοσσού.

Η έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, ύστερα από καταγγελίες δέκα περίπου ανταγωνιστών της, στις οποίες περιλαμβάνονται η Microsoft και η Foundem.