Ε.Ε.: Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αποκλείουν από το Διαδίκτυο όσους παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα

0

Τον δρόμο για τη θέσπιση από τα κράτη-μέλη αυστηρής νομοθεσίας, η οποία θα απαγορεύει σε όσους παραβιάζουν τους νόμους για τα πνευματικά δικαιώματα να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανοίγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τροπολογία στο Πακέτο Ρυθμίσεων για τις Τηλεπικοινωνίες η οποία θα έκανε δύσκολο τον αποκλεισμό των «κυβερνο-πειρατών» από το Ίντερνετ χωρίς σχετική δικαστική απόφαση, απορρίφθηκε τελικά. Έτσι, δίδεται το «πράσινο φως» για σκληρά μέτρα, στο πνεύμα χωρών όπως η Γαλλία. Εκεί, το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη τον νέο νόμο κατά της πειρατείας στο Διαδίκτυο, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις επειδή προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να στέλνει στους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών ειδοποιήσεις, ώστε να απενεργοποιήσουν τη σύνδεση ενός πελάτη τους στο Ίντερνετ για διάστημα μέχρι και ενός έτους ύστερα από την τρίτη φορά που αυτός θα παραβιάσει τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, «κατεβάζοντας» στον υπολογιστή του ή μοιραζόμενος online μουσική ή ταινίες. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι βρετανικές αρχές, οι οποίες εξετάζουν παρόμοια μέτρα, την ώρα στη Φινλανδία η πρόσβαση στο Διαδίκτυο κατοχυρώθηκε ως ανθρώπινο δικαίωμα πριν από λίγες ημέρες.
Η τροπολογία που απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέβλεπε ότι «οποιαδήποτε μέτρα στοχεύουν στον περιορισμό αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων ή ελευθεριών μπορούν να ληφθούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις… και θα υπόκεινται σε επαρκείς δικλείδες ασφαλείας σύμφωνα με όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου…, συμπεριλαμβανομένου του αποτελεσματικού δικαστικού ελέγχου».
Πάντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει και μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι «καθοριστικής σημασίας για την πρακτική άσκηση μιας ευρείας σειράς θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων Forrester, το 14% των Ευρωπαίων χρηστών του νέου μέσου «κατεβάζει» ή μοιράζεται παρανόμως αρχεία online. «Το πρόβλημα της πειρατείας δεν θα λυθεί μόνο νομοθετικά. Αν δεν υπάρξουν ελκυστικές νόμιμες υπηρεσίες διαμοιρασμού αρχείων, η πειρατεία δεν θα υπερνικηθεί», σχολίασε ο αναλυτής της Forrester, Μαρκ Μιούλιγκαν.

Σχόλια