ΕΕ: Υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ICANN

0

Η αρμόδια Επίτροπος της EΕ για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας, Βίβιαν Ρέντινγκ ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στη διακυβέρνηση του Διαδικτύου από τον Οκτώβριο του 2009.
Το Σώμα του Διαδικτύου για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών (ICANN), ιδιωτική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, λαμβάνει καίριες αποφάσεις που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση του διαδικτύου, όπως οι χώροι ανωτάτου επιπέδου και η διαχείριση του βασικού καταλόγου του διαδικτύου.
Μέχρι στιγμής, το ICANN λειτουργεί βάσει συμφωνίας με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Η Βίβιαν Ρέντινγκ περιέγραψε ένα μοντέλο μελλοντικής διακυβέρνησης του διαδικτύου. Το μοντέλο αυτό προβλέπει πλήρως ιδιωτικό και υπόλογο ICANN, το οποίο θα πλαισιώνεται από ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, καθώς και από μια ομάδα «G12 για τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου» – ένα πολυμερές φόρουμ κυβερνήσεων όπου θα συζητούνται θέματα γενικής πολιτικής διακυβέρνησης του Διαδικτύου και προστασίας του.
«Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα δείξει θάρρος, σύνεση και σεβασμό στον παγκόσμιο χαρακτήρα του Διαδικτύου, ώστε τον Σεπτέμβριο να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα, πιο υπεύθυνη, πιο διαφανή, πιο δημοκρατική και περισσότερο πολυμερή διακυβέρνηση του Διαδικτύου» δήλωσε η επίτροπος στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της. «Tώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να υποστηρίξει τον πρόεδρο Ομπάμα στις προσπάθειές του», πρόσθεσε η Ρέντινγκ.
Η Ρέντινγκ τόνισε ότι «η ώρα της αλήθειας θα έλθει στις 30 Σεπτεμβρίου εφέτος, όταν θα λήξει η συμφωνία μεταξύ του ICANN και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Τότε θα ανοίξει ο δρόμος για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ICANN, τότε θα τεθεί επίσης το ερώτημα σε ποιον πρέπει να λογοδοτεί το ICANN, από την 1η Οκτωβρίου.»
Το ICANN ασχολείται με ορισμένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου, όπως είναι οι χώροι ανωτάτου επιπέδου ή η διαχείριση του διαδικτυακού συστήματος διευθύνσεων, το οποίο εξασφαλίζει τη δυνατότητα σύνδεσης εκατομμυρίων υπολογιστών μεταξύ τους. Το ICANN ιδρύθηκε το 1998 στην Καλιφόρνια, κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.