ΕΕΤΤ: Συστάσεις για τη χρήση κινητών και διαδικτύου ενόψει της θερινής περιόδου

0

H Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απευθύνει συστάσεις, με αφορμή τη θερινή περίοδο και με σκοπό την προστασία των καταναλωτών, καθώς και τον έλεγχο των χρεώσεων στην κινητή τηλεφωνία και τη χρήση του διαδικτύου:

Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ συστήνει οι καταναλωτές να ενημερωθούν αναλυτικά για:

– Τυχόν αυτόματη λήψη ενημερώσεων και τη δυνατότητα απενεργοποίησης της αυτόματης σύνδεσης στο Internet.
-Τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου πρόσβασης στο Internet, μέσω WiFi ή μέσω του δικτύου του παρόχου.
-Όταν βρίσκονται κοντά στα σύνορα της χώρας οι καταναλωτές, να απενεργοποιήσουν την αυτόματη αναζήτηση δικτύου και να «κλειδώσουν» τη συσκευή στο δίκτυο του παρόχου, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες χρεώσεις περιαγωγής (roaming).
-Εάν βρίσκονται στο εξωτερικό, να επιδείξουν προσοχή, όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες τηλεφωνίας και Internet, για να αποφύγουν αυξημένες χρεώσεις περιαγωγής.
-Να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, όταν επιλέγουν την αυτόματη λήψη ενημερώσεων των εφαρμογών, μέσω Internet.

-Όταν κατεβάζουν αρχεία, να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή:
-Στο μέγεθος των αρχείων.
-Εάν η λήψη των αρχείων πραγματοποιείται, μέσω WiFi ή μέσω του δικτύου του παρόχου, ώστε να μην εξαντλήσουν σε σύντομο χρόνο τα MB του οικονομικού τους προγράμματος, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση.
-Εάν δεν είναι ήδη ενεργοποιημένη, να ζητήσουν από τον πάροχo την ενεργοποίηση της υπηρεσίας «ενημέρωση κατανάλωσης δωρεάν χρόνου ομιλίας, sms ή όγκου δεδομένων» και να ενημερωθούν για τους όρους της.

Για την προστασία τους οι καταναλωτές πρέπει:
-Να επιδεικνύουν προσοχή κατά τη σύνδεση με ελεύθερα προσβάσιμα, δημόσια ασύρματα τοπικά δίκτυα.
-Να κατεβάζουν εφαρμογές μόνο από αξιόπιστες πηγές και να αποφεύγουν επισκέψεις σε συνδέσμους, των οποίων την προέλευση δεν έχουν ελέγξει.
-Να απενεργοποιήσουν το bluetooth, όταν δεν το χρησιμοποιούν.
-Να εφαρμόσουν κανόνες ασφαλείας, όπως το κλείδωμα της χρήσης δεδομένων με προσωπικούς κωδικούς.
– Να απευθυνθούν στον πάροχό τους ή στα εξειδικευμένα σημεία λιανικής πώλησης, για να ενημερωθούν για τους τρόπους προστασίας και ασφαλούς χρήσης της συσκευής τους.