Εφαρμογή καταγραφής αποδεικτικών στοιχείων, για τη δίωξη εγκληματιών

0

Με μια νέα εφαρμογή κινητών τηλεφώνων, παρέχεται σε αυτόπτες μάρτυρες βιαιοπραγιών και εγκλημάτων πολέμου, η δυνατότητα καταγραφής φωτογραφιών και βίντεο, ως αποδεικτικά στοιχεία των εν λόγω φρικαλεοτήτων, ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των δραστών.

Η εφαρμογή eyeWitness δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων (ΙΒΑ), με την ελπίδα να αποδοθεί δικαιοσύνη στους δράστες εγκλημάτων πολέμου, βασανιστηρίων ή γενοκτονίας σε εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία, η Ουκρανία και η Δημοκρατία του Κονγκό. Η χρήση της θα μπορούσε να επεκταθεί και στην καταγραφή θηριωδιών από παραστρατιωτικές οργανώσεις ή άσκησης βίας εναντίον διαδηλωτών, εκ μέρους δυνάμεων ασφαλείας.

Μέσω της εφαρμογής, προστίθεται στο καταγραφέν υλικό η τοποθεσία του χρήστη, η ημερομηνία και η ώρα, για λόγους επαλήθευσης της αυθεντικότητας του, ενώ στη συνέχεια οι σχετικές φωτογραφίες ή τα βίντεο αποστέλλονται στη βάση δεδομένων του συστήματος, όπου θα αξιολογηθούν από την ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων του ΙΒΑ, για να αποφασιστεί αν πρέπει να υποβληθούν ενώπιον ορισμένου διεθνούς δικαστικού οργάνου, όπως είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΙCC).

«Η εφαρμογή eyeWitness θα αποτελέσει ρηξικέλευθο εργαλείο στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρέχοντας λύση στις δυσκολίες απόδειξης, οι οποίες σχετίζονται με το υλικό από κινητά τηλέφωνα», δήλωσε σχετικά ο Mark Ellis, διευθυντής του ΙΒΑ.