Εφαρμογή που κατασκοπεύει τους χρήστες ανακαλύφθηκε στα κινητά Android

0

Εκατομμύρια κινητά smartphones ενσωματώνουν την εφαρμογή Carrier IQ, η οποία δρα παρασκηνιακά και αποθηκεύει σχεδόν κάθε κίνηση που κάνουν οι χρήστες, αποκάλυψε ο Αμερικανός ερευνητής Trevor Eckhart. Ο ερευνητής μάλιστα ανήρτησε και σχετικό βίντεο στο YouTube, εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής.
Σύμφωνα με τον Eckhart, ο ίδιος ανακάλυψε την εφαρμογή δουλεύοντας πάνω σε ένα πρόγραμμα, στο οποίο ερευνούσε όλους τους κώδικες που λειτουργούν στα κινητά της σειράς Android. Μία συντομευμένη έκδοση του κώδικα φαίνεται ότι λειτουργούσε και σε κινητά της Apple. Την εφαρμογή Carrier IQ δεν χρησιμοποιούν, από την άλλη, ούτε η Nokia ούτε η Research in Motion, που κατασκευάζει τα Blackberry. Η εφαρμογή είναι κατ’ αρχήν κρυφή, ώστε σε αρκετές περιπτώσεις μόνο οι χρήστες με εξειδικευμένες γνώσεις να μπορούν να την βρίσκουν. Η λειτουργία της στηρίζεται στην αποθήκευση αθρόων πληροφοριών για τοποθεσίες, ιστοσελίδες περιήγησης και άλλες δραστηριότητες που κάνει ο χρήστης.
Η θιγόμενη εταιρεία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του ερευνητή, προειδοποιώντας με μηνύσεις. «Το λογισμικό μας προφανώς και δεν κατασκοπεύει τους χρήστες. Πρόκειται για ένα διαγνωστικό εργαλείο που αναπτύχθηκε για παρατηρεί πότε και γιατί δεν παραδίνονται κάποια μηνύματα ή δεν συνδέονται οι τηλεφωνικές κλήσεις», σχολίασε εκπρόσωπος της Carrier IQ.
Αρχικά, η εταιρεία είχε αποφασίσει να κινηθεί νομικά κατά του Eckhart, ζητώντας την αφαίρεση όλων των πληροφοριών και οδηγιών χρήσης της εφαρμογής από την προσωπική του ιστοσελίδα. Τότε παρενέβη το ίδρυμα EEF (Electronic Frontier Foundation), ισχυριζόμενο ότι η έρευνα του Eckhart καλυπτόταν από το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης κατά την Πρώτη Τροποποίηση, αλλά και από τους όρους της δίκαιης χρήσης. Η εταιρεία απέσυρε τις μηνύσεις, δηλώνοντας ότι δεν είχε σκοπό να θίξει την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον κύριο Eckhart και την ένωση EEF για καλύτερη ανάπτυξη του λογισμικού. Συνεχίζουμε, βεβαίως, να διατεινόμαστε ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν λειτούργησε ποτέ ως μέσο εντοπισμού ή κατασκοπείας των χρηστών», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Carrier IQ.