Έφεση κατά δικαστικής απόφασης που υποχρεώνει δημοσιογράφους να αποκαλύψουν τις πηγές τους

0

Έφεση κατά της απόφασης αμερικανικού δικαστηρίου άσκησαν τρεις δημοσιογράφοι, με την οποία υποχρεώνονται να αποκαλύψουν τις πηγές τους σχετικά με άρθρα τους που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και αποκάλυπταν απόρρητες πληροφορίες της εταιρίας Apple.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Apple είχε ασκήσει αγωγή κατά 25 ανθρώπων, που δεν δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία τους, υποστηρίζοντας ότι αποκάλυψαν στους δημοσιογράφους μυστικές πληροφορίες της εταιρίας σχετικά με ένα προϊόν της που δεν είχε ακόμα διατεθεί στην αγορά. Οι 25 θεωρείται ότι είναι υπάλληλοι της Apple, ενώ η εταιρία ισχυρίστηκε ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων συνιστά αθέτηση συμβατικών τους δεσμεύσεων.

Τελικά, δικαστήριο της Καλιφόρνια έκανε δεκτό στις 11 Μαρτίου το αίτημα της εταιρίας να αποκαλύψουν οι δημοσιογράφοι τις πηγές τους, κρίνοντας ότι δεν προστατεύονται εφόσον τα δημοσιευμένα στοιχεία ήταν κλεμμένα.

Στην έφεσή τους οι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση παραβιάζει τη συνταγματική προστασία περί ελευθερίας του τύπου και ότι το αίτημα της Apple έπρεπε να απευθύνεται προς τους υπαλλήλους της και όχι προς τους ίδιους.

Σχόλια