Έφεση κατα του αντι-πειρατικού νόμου στην Βρετανία

0

Oι BT και Talk Talk προστίθενται έτσι στους πολέμιους του αμφιλεγόμενου και αρκετά πρόσφατου νόμου.Το Digital Economy Act ψηφίστηκε πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές και προβλέπει αυστηρότερη παρακολούθηση στη διακίνηση αρχείων από τους χρήστες, ώστε να αποτρέπεται το παράνομο «κατέβασμα» ταινιών, μουσικών έργων κλπ.

Σε περίπτωση που η παραβίαση τελεστεί και υποπέσει στην αντίληψη των παρόχων υπηρεσιών πρόσβασης στο ίντερνετ, ο νόμος τους υποχρεώνει να αποστείλουν προειδοποιητικές επιστολές στους χρήστες. Αν η παραβίαση δεν σταματήσει, προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων, όπως η διακοπή της σύνδεσης του χρήστη.Η αντίδραση κατά του νόμου είναι ευρύτατη στη Βρετανία, και εκφράζεται τόσο από ιδιωτικούς φορείς όσο και από πολιτικές ομάδες. Ανάμεσα στις εταιρείες-παρόχους ίντερνετ που δυσανασχετούν, πρωτοστατούν οι BT και Talk Talk, οι οποίες επιδιώκουν με έννομα μέσα την αμφισβήτηση του νόμου. Κατάφεραν σε πρώτο στάδιο την επανεξέταση του νόμου από πρωτοβάθμιο αγγλικό διοικητικό δικαστήριο με τη διαδικασία του judicial review, και πλέον ετοιμάζονται για την άσκηση της έφεσης κατά της απορριπτικής απόφασης.

Εν μέρει, βέβαια, η προσβαλλόμενη απόφαση έκανε δεκτό έναν ισχυρισμό των ηττημένων διαδίκων σχετικά με το ποιός φέρει την ευθύνη και το κόστος της ειδοποίησης των χρηστών.Σε πολιτικό επίπεδο αμφισβήτηση υπάρχει από την πλευρά των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι στο καθιερωμένο κομματικό Συνέδριο του Σεπτεμβρίου ψήφισαν υπέρ της ανάκλησης μεγάλων τμημάτων του νόμου. Ο βουλευτής Julian Harper, υπεύθυνος της Επιτροπής Τεχνολογικών Θεμάτων του κόμματος σχολίασε: «Είναι αρκετά σημαντική η καταπολέμηση της πειρατικής διακίνησης αρχείων μέσω του Διαδικτύου, ωστόσο δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό.

Είναι πολύ εξυπνότερο να δημιουργήσουμε θεσμικό πλαίσιο ευνοϊκό προς το ταλέντο και την καινοτομία, εξασφαλίζοντας ότι οι δημιουργοί απολαμβάνουν τις κατάλληλες αμοιβές για τα έργα τους. Το Digital Economy Act όχι απλώς δεν καταφέρνει αυτό το στόχο, αλλά στερείται επαρκούς ερείσματος σε πραγματικά περιστατικά και δημοκρατικής νομιμοποίησης». Η πολιτική πίεση έχει εν μέρει αποδώσει, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να εφαρμόσει διάταξη του νόμου, που εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες – χώρους παράνομης διακίνησης αρχείων.Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκονται οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας του θεάματος, που είχαν υποστηρίξει την ψήφιση του νόμου και επιζητούν την απρόσκοπτη εφαρμογή του συνόλου των διατάξεών του. Σχολιάζοντας την άσκηση έφεσης από τις δύο εταιρείες-παρόχους ο εκπρόσωπος του συνδέσμου ψυχαγωγικών επιχειρήσεων PACT, δήλωσε: «Φυσικά και δυσανασχετούμε που η υπόθεση προχωράει παραπέρα.

Ωστόσο, σεβόμαστε την απόφαση και ελπίζουμε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί σύντομα δικαστικά. Διότι για εμάς η πειρατική αγορά στο Διαδίκτυο παραμένει σοβαρότατη απειλή για το εμπόριο, τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, τον βιοπορισμό των εργαζομένων και τη μουσική, τηλεοπτική και κινηματογραφική βιομηχανία συνολικά».

Σχόλια