Εγκρίθηκε από το δικαστήριο ο συμβιβασμός της Google με την FTC

0

Η εταιρεία είχε συμφωνήσει στην καταβολή 22.5 εκατομμυρίων δολαρίων ως προστίμου για την παράβαση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στους χρήστες του browser της Apple, Safari. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι η Google παραβίασε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι των χρηστών Safari να απέχει από την αποστολή στοχευμένων διαφημίσεων και από την χρήση tracking cookies για τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται στο διαδίκτυο.

Η έγκριση της συμφωνίας συμβιβασμού από το δικαστήριο δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Την απόρριψη της συμφωνίας είχε ζητήσει προηγουμένως η MKO “Consumer Watchdog”. H οργάνωση ισχυριζόταν ότι ο συμβιβασμός δεν ήταν ικανοποιητικός, αφού η συμφωνία δεν περιελάμβανε και όρο παραδοχής της ευθύνης της Google. Το δικαστήριο δεν συμφώνησε με την οργάνωση και ενέκρινε την συμφωνία.

Πέραν της καταβολής των 22.5 εκατομμυρίων δολαρίων η Google υποχρεούται να αφαιρέσει όλα τα tracking cookies, τα οποία είχε τοποθετήσει στους υπολογιστές των χρηστών Safari. «Το ύψος-ρεκόρ του προστίμου στη συγκεκριμένη περίπτωση στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλες τις εταιρείες που έχουν λάβει εντολή προστασίας της ιδιωτικότητας των χρηστών έναντι της FTC. Είτε είναι μικρές, είτε μεγάλες όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να συμμορφώνονται με τις εντολές της Επιτροπής και να τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους καταναλωτές, ειδάλλως θα καταλήξουν να πληρώσουν πολλαπλάσια από αυτά που θα τους κόστιζε εξαρχής η συμμόρφωση», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της FTC, Jon Leibowitz, τον Σεπτέμβρη, όταν είχε ανακοινωθεί η συμφωνία συμβιβασμού.

Σχόλια