Εγκρίθηκε διακανονισμός για την αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων

0

Διακανονισμός που αφορούσε σε καθορισμό των τιμών, μεταξύ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αμερικής και τριών εκδοτών ηλεκτρονικών βιβλίων των Simon & Schuster, Hachette Book Group Inc. και HarperCollins Publishers LLC, τελικά έλαβε έγκριση από το αρμόδιο δικαστήριο.

Οι τρεις εκδοτικοί οίκοι μαζί με την Apple Inc και τους Pearson Plc, Penguin Group και MacMillan είχαν καταγγελθεί τον Απρίλιο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι συνέπραξαν προκειμένου να διαμορφώσουν τις τιμές στην αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων προς όφελος τους και σε παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας για τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Το περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης συμφώνησε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι ο διακανονισμός είναι δημοσίου συμφέροντος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποιος λόγος να υποχρεωθούν οι καταναλωτές να αναμένουν μέχρι του πέρατος της δίκης, ενώ μπορούν να επωφεληθούν από τα συμφωνηθέντα.

Στον εν λόγω διακανονισμό παράλληλα προβλέπεται και η ακύρωση των συμβολαίων των τριών εκδοτκών οίκων με την Amazon.com Inc. την Google Inc. και άλλους πωλητές ηλεκτρονικών βιβλίων, οι οποίοι επέτρεπαν στους εκδότες να διαμορφώνουν τις τιμές, καθώς επίσης και να απέχουν δύο χρόνια από την υπογραφή συμβολαίων που θα εμποδίζουν τους εμπόρους λιανικής από τον καθορισμό των τιμών.

Σχόλια