Έγκριση νομοσχεδίου για την ιδιωτικότητα των e-mails, στις ΗΠΑ

0

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρέωση της αστυνομίας να αναζητά δικαστικό ένταλμα, προκειμένου να μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα emails και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες ενός προσώπου. Στην πράξη το νομοσχέδιο αυστηροποιεί μερικώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προσδιορίζεται από τον νόμο περί προστασίας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών του 1986 (Electronic Communications Privacy Act).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού οι αρχές χρειάζονται ένταλμα μόνον για να αποκτήσουν πρόσβαση σε e-mails που έχει στείλει ή λάβει ο χρήστης τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ τέτοιος περιορισμός δεν υφίσταται για παλιότερα μηνύματα. Την προώθηση του νομοσχεδίου ανέλαβε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Patrick Leahy, ο οποίος είχε κεντρικό ρόλο και στην προετοιμασία του υπάρχοντος νόμου του 1986.

O Leahy επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας των ηλεκτρονικών αρχείων σε μια εποχή στην οποία αυξάνονται οι απειλές κατά της ιδιωτικότητας των Αμερικανών στο διαδίκτυο. Ολόκληρο το σώμα της Γερουσίας αναμένεται να ψηφίσει σχετικά με το νομοσχέδιο στις αρχές του 2013.

Σχόλια