Είναι θεμιτός ο έλεγχος των λογαριασμών των εργαζομένων στα κοινωνικά δίκτυα από τους εργοδότες;

0

Τον τελευταίο καιρό, παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη τάση προστασίας των λογαριασμών των εργαζομένων στα κοινωνικά δίκτυα από τον έλεγχο των εργοδοτών και σε αυτό το πλαίσιο, οι Αρχές αρκετών Πολιτειών των ΗΠΑ μελετούν νομοσχέδια, με τα οποία επιχειρείται να ρυθμιστεί το επίμαχο ζήτημα.

Παρ’ όλα αυτά, μια ιδιόμορφη συμμαχία των Αρχών με ορισμένες εταιρείες έχει ως στόχο την πρόβλεψη ορισμένων εξαιρέσεων στα σχετικά νομοσχέδια. Με τις εξαιρέσεις θα δίδεται η δυνατότητα σε χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να παρακάμπτουν τη γενική απαγόρευση και να ελέγχουν τους προσωπικούς λογαριασμούς των υπαλλήλων τους.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών υποστηρίζουν ότι τα διευθυντικά στελέχη θα πρέπει να έχουν μια εικόνα για τις αναρτήσεις των εργαζομένων στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίες αφορούν εταιρικά ζητήματα.

Οι υποστηρικτές των νομοσχεδίων, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι η προστασία των δημοσιεύσεων των εργαζομένων είναι αναγκαία, ακόμα κι αν αυτές αφορούν εταιρικές υποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι οι Αρχές στην California, το Illinois, το Maryland και το Michigan έχουν ήδη υιοθετήσει νομοθεσία για την ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικότητας των εργαζομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους αντίστοιχα σχέδια νόμου μελετώνται σε 35 Πολιτείες.

Σχόλια