spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΕίναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο ανθρώπινο δικαίωμα ;

Είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο ανθρώπινο δικαίωμα ;

spot_img

Σύμφωνα με την έκθεση, αν δεχθούμε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε ανθρώπινο δικαίωμα, δεν είναι θεμιτός ο περιορισμός του με αφορμή παραβιάσεις της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Δηλαδή, η αντίδραση πολλών κρατών (Γαλλία κλπ.) που απαγορεύουν πλήρως την πρόσβαση στο διαδίκτυο ή διατάζουν το κλείσιμο ιστοσελίδων σε περίπτωση διακίνησης πειρατικών αρχείων είναι παράνομη στο βαθμό που αντίκειται στο άρθρο 19 της Διεθνούς Σύμβασης Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, που κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης.

Διαφωνίες με το πόρισμα της έκθεσης του ΟΗΕ εξέφρασε σε άρθρο του στους New York Times ο αντιπρόεδρος της Google και «πατέρας του ίντερνετ», Vint Cerf. «Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις αν κάτι είναι ανθρώπινο δικαίωμα είναι να αναγνωρίσεις το αποτέλεσμα που προσπαθείς να πετύχεις. Ανθρώπινα δικαιώματα είναι η ελευθερία της έκφρασης και η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, αυτά όμως δεν συνδέονται απαραιτήτως με συγκεκριμένη μορφή τεχνολογίας. Ακόμη και η ίδια η έκθεση του ΟΗΕ, παρότι ισχυρίζεται ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ανθρώπινο δικαίωμα, παραδέχεται ότι το ίντερνετ είναι πολύτιμο ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπός», ανέφερε. Ο Cerf κατέληξε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί, ωστόσο, να θεωρηθεί ατομικό δικαίωμα. «Αν και στις ΗΠΑ κανείς δεν δέχεται ότι το να έχουν όλοι τηλέφωνο είναι ατομικό δικαίωμα, σιωπηρώς δεχόμαστε ότι έχουν όλοι δικαίωμα σε κάποιες “γενικές υπηρεσίες”, όπως είναι το ρεύμα, η σύνδεση τηλεφώνου και διαδικτύου, που πλέον φθάνουν ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της χώρας. Καθώς η προσφορά αυτών των υπηρεσιών υπακούει σε συγκεκριμένο τρόπο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, προσεγγίζουμε ολοένα και περισσότερο την αντίληψη της πρόσβασης στο διαδίκτυο ως ατομικού δικαιώματος που απολαμβάνουν όλοι», κατέληξε.

Στο διάλογο που προκάλεσε αφενός η έκθεση του ΟΗΕ, αφετέρου η επιχειρηματολογία του Cerf προστέθηκαν και άλλοι, όπως η Διεθνής Αμνηστία και αναλυτές τεχνολογικών τάσεων. Η μεν Διεθνής Αμνηστία τάχθηκε με το πόρισμα του ΟΗΕ κατηγορώντας τον Cerf ότι ερμηνεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα με εξαιρετικά στενό και φιλοσοφικά εσφαλμένο τρόπο, ενώ ο αναλυτής JD Rucker συμφώνησε, σχολιάζοντας ότι η κατοχύρωση της πρόσβασης στο ίντερνετ ως οικουμενικού δικαιώματος θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ισότητα ευκαιριών και θα ωφελούσε την διασπορά γνώσης.

Σήμερα, οι εθνικές νομοθεσίες πολλών κρατών περιέχουν περιορισμούς της πρόσβασης στο διαδίκτυο, είτε για υπόπτους τρομοκρατίας και παιδόφιλους, είτε στην περίπτωση ιστοσελίδων με «πειρατικό» περιεχόμενο. Η έκθεση του ΟΗΕ παραδέχεται ότι στις παραπάνω περιπτώσεις είναι θεμιτός ο μερικός περιορισμός του δικαιώματος, εφόσον αυτό κρίνεται ότι εξυπηρετεί τη δημόσια ασφάλεια.

spot_img

Lawjobs