Εισαγγελική έρευνα για την Nokia

0

Τη διενέργεια επίσημης έρευνας ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς στη Γερμανία αναφορικά με τις κατηγορίες σε βάρος της φινλανδικής εταιρίας προϊόντων κινητής τηλεφωνίας Nokia για παραβίαση των δεσμεύσεων στις οποίες είχε προβεί προς τις αρχές για να λάβει κρατική βοήθεια.
Ο εισαγγελέας Μπερντ Μπίνιοσεκ του Μπόχουμ είπε ότι η επίσημη έρευνα, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, έγινε μετά από καταγγελίες ιδιωτών.
Η κατασκευάστρια των τεσσάρων στα δέκα κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως Nokia προκάλεσε πολιτική θύελλα στη Γερμανία όταν ανακοίνωσε, τον περασμένο μήνα, το κλείσιμο του εργοστασίου της, το οποίο απασχολούσε 2.300 εργαζομένους, στην πόλη Μπόχουμ, όπου καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλή μακροχρόνια ανεργία.
Η εταιρία σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί φθηνότερο εργατικό δυναμικό στη Ρουμανία.
Η εταιρία διέψευσε ότι παραβίασε τους όρους που συνόδευαν τις κρατικές επιχορηγήσεις των προηγουμένων ετών για το εργοστάσιό της στο Μπόχουμ. Υποστήριξε ότι υπέβαλλε συχνά επίσημες αναφορές για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε και το πώς δαπανούσε τις κρατικές επιχορηγήσεις. Πρόσθεσε ότι οι πρακτικές της ουδέποτε αμφισβητήθηκαν.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας όμως υποστηρίζει ότι η Nokia δεν πληρούσε τους καθορισμένους στόχους για τον αριθμό των εργαζομένων που όφειλε να απασχολεί: είχε 318 λιγότερους το 2002, 368 λιγότερους το 2003 και 347 λιγότερους το 2004.

Σχόλια