Εισήγηση γενικού εισαγγελέα ΔΕΕ για τηλεοπτικά δικαιώματα από προβολή ποδοσφαιρικών αγώνων

0

Σύσταση προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν εξασφαλίσει τα δικαιώματα των μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων απηύθυνε ο γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η τακτική υπερχρέωσης των υπολοίπων σταθμών, για την προβολή σύντομων αποσπασμάτων των αγώνων.

Η εισήγηση του γενικού Εισαγγελέα εκδόθηκε στο πλαίσιο υπόθεσης αυστριακού τηλεοπτικού σταθμού (C-282/11 – Sky Osterreich) για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των  ποδοσφαιρικών αγώνων της Ευρωλίγκας. «Οι σταθμοί που έχουν αποκλειστικά δικαιώματα προβολής συγκεκριμένης διοργάνωσης πρέπει να επιτρέπουν και στα άλλα ευρωπαϊκά κανάλια να χρησιμοποιούν σύντομα αποσπάσματα του αγώνα, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν στο αθλητικό ρεπορτάζ. Το τίμημα που συνδέεται με αυτήν την χρήση δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος του επιπλέον κόστους που προκύπτει άμεσα στον σταθμό από την διαδικασία», αναφερόταν στην εισήγηση.

Με την παραπάνω γνώμη επιχειρείται να τεθεί ένα φρένο στην τακτική πολλών σταθμών να κερδοσκοπούν σε βάρος των ανταγωνιστών τους, χρεώνοντας αποθαρρυντικά υψηλά ποσά για την αναμετάδοση σύντομων αποσπασμάτων από τους αγώνες, στο πλαίσιο των δελτίων ειδήσεων. Ο γενικός Εισαγγελέας διευκρίνισε ότι το τίμημα πρέπει να είναι εύλογο, ενώ η σύσταση αφορά την προβολή βίντεο έως ενενήντα δευτερολέπτων, το οποίο θα προβάλλεται σε γενικά δελτία ειδήσεων με ταυτόχρονη αναγραφή της ονομασίας του καναλιού από το οποία προήλθαν τα αποσπάσματα.

«Πρέπει να επιτύχουμε μία δίκαιη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, της επιχειρηματικής ελευθερίας και της ελευθερίας πληροφόρησης μαζί με το δημοσιογραφικό πλουραλισμό», σχολίασε ο γενικός εισαγγελέας. Η εισήγησή του δεν είναι δεσμευτική για τους δικαστές, συνήθως όμως η απόφαση κινείται στο ίδιο πνεύμα.

Εισήγηση γενικού εισαγγελέα ΔΕΕ για τηλεοπτικά δικαιώματα από προβολή ποδοσφαιρικών αγώνων
 

Σχόλια