spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕΚ: Νέοι κανόνες για τη ρύθμιση της ανταλλαγής δεδομένων

ΕΚ: Νέοι κανόνες για τη ρύθμιση της ανταλλαγής δεδομένων

spot_img

Από την υγεία στη γεωργία, τα μεγάλα δεδομένα (“Big Data”) προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες και παίζουν κομβικό όλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ.

Η Πράξη για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων (ΠΔΔ), την οποία το Κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Απρίλιο του 2022, στοχεύει να ενισχύσει την ανταλλαγή δεδομένων στην ΕΕ ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων. Η πρόσβαση στα μεγάλα δεδομένα είναι κεντρικής σημασίας για την αποτελεσματική αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

“Τα δεδομένα έχουν αξία μόνο όταν είναι συγκεντρωμένα, επεξεργασμένα και χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο”, είπε η εισηγήτρια της έκθεσης του Κοινοβουλίου Ανγέλικα Νίμπλερ (ΕΛΚ, Γερμανία). “Μερικές επιχειρήσεις δεν ξέρουν καν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν δεδομένα που προέρχονται από τις βιομηχανικές τους μηχανές. Η ενίσχυση της ανταλλαγής δεδομένων μπορεί να διασφαλίσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και βελτίωση των προϊόντων”.

Χάρη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν επίσης να επωφελούνται από χαμηλότερο κόστος δεδομένων και μειωμένους φραγμούς εισόδου στην αγορά.

Τα δεδομένα μπορούν να ωφελήσουν και τους καταναλωτές, διασφαλίζοντας εξυπνότερη ενεργειακή κατανάλωση και, κατ’επέκταση, χαμηλότερες εκπομπές. Δίνουν επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης ποιοτικών εξατομικευμένων φαρμάκων. “Οι δυνατότητες είναι ουσιαστικά απεριόριστες”, είπε η Νίμπλερ.

Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις προκλήσεις των μεγάλων δεδομένων στο γράφημά μας.

Πώς οι νέοι κανόνες ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην ανταλλαγή δεδομένων;

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο στοχεύει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και επιχειρήσεων απέναντι στην ανταλλαγή δεδομένων, καθιστώντας την ασφαλέστερη και ευκολότερη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα μέσω της ανωνυμοποίησης και της κοινοχρησίας δεδομένων αλλά και της σύναψης νομικά δεσμευτικών συμφωνιών με χρήστες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν περαιτέρω τέτοια δεδομένα.

Οι κανόνες θα επιτρέψουν επίσης την καλύτερη χρήση δεδομένων του δημόσιου τομέα και τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, η ενέργεια, η γεωργία και η οικονομία.

Οι κανόνες που αφορούν τις αγορές δεδομένων (συνήθως διαδικτυακές πλατφόρμες όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν δεδομένα) αναμένεται δε να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των χρηστών απέναντι στους νέους διαμεσολαβητές δεδομένων.

Επιπλέον, η νέα νομοθεσία θα διευκολύνει το έργο των επιχειρήσεων, των πολιτών και των δημόσιων οργανώσεων που θέλουν να διαθέσουν δεδομένα προς όφελος της κοινωνίας (αλτρουισμός δεδομένων).

Στόχος τους είναι η δημιουργία εναλλακτικής στις μεγάλες πλατφόρμες που συγκεντρώνουν μαζικές ποσότητες δεδομένων.

“Η ουδετερότητα των υπηρεσιών διαμεσολάβησης δεδομένων είναι κομβικής σημασίας”, υπογράμμισε η Νίμπλερ. “Γνωρίζουμε από έρευνες που έχουν γίνει με μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι πολλές από αυτές διστάζουν να διαθέσουν δεδομένα από φόβο ότι θα καταλήξουν στα λάθος χέρια. Παρομοίως, ως πολίτης, αν δίνω πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την υγεία μου θέλω να είμαι σίγουρη ότι η εταιρεία που τις διαχειρίζεται ακολουθεί ορισμένους κανόνες. Χάρη στην Πράξη για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων, ειδικά στο καθεστώς πιστοποίησης (…), έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε αγορές δεδομένων που οι πολίτες μπορούν να εμπιστεύοντα”».

Επόμενα βήματα

Η Πράξη για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο πριν καταστεί νόμος.

Προκειμένου να ενθαρρύνει την ανταλλαγή δεδομένων, στις 23 Φεβρουαρίου 2022 η Επιτροπή πρότεινε μια Πράξη για τα Δεδομένα την οποία επεξεργάζονται επί του παρόντος οι ευρωβουλευτές.

spot_img

Lawjobs