Εκ νέου στο στόχαστρο της Κομισιόν η Intel

0

Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν εκ νέου την Intel για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού επειδή προσέφερε εκπτώσεις σε αλυσίδα καταστημάτων προκειμένου να μην πωλούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές με επεξεργαστές της AMD.
Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι η Intel προσέφερε σημαντικές επιστροφές χρημάτων σε μεγάλο λιανοπωλητή με τον όρο να πουλά μόνο υπολογιστές με τσιπ της Intel.
Δεύτερον, συνεχίζει η ανακοίνωση, η μεγάλη εταιρεία ημιαγωγών πλήρωσε έναν κατασκευαστή υπολογιστών προκειμένου να καθυστερήσει το λανσάρισμα μιας γραμμής προϊόντων που βασιζόταν σε επεξεργαστές AMD.
Τρίτον, προσέφερε στον ίδιο κατασκευαστή επιστροφή χρημάτων προκειμένου να προμηθεύεται από την ίδια όλους τους επεξεργαστές για φορητούς υπολογιστές.
Όπως υπενθυμίζει το Reuters, τo 2007 η Κομισιόν είχε κατηγορήσει τη Intel ότι προσέφερε επιστροφές χρημάτων σε κατασκευαστές υπολογιστών για να αποθαρρύνει ή να εμποδίσει εντελώς τη χρήση επεξεργαστών της AMD.
«Η Επιτροπή θεωρεί σε αυτό το στάδιο της ανάλυσης ότι όλες αυτές οι μορφές χειρισμών ενισχύουν η μία την άλλη και αποτελούν μέρη της μιας ευρύτερης μονοπωλιακής στρατηγικής που αποσκοπεί στην εξαίρεση της AMD ή τον περιορισμό της πρόσβασής της στην αγορά» αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε τώρα να επιβάλει πρόστιμο στην Intel, μικρότερο όμως από το μέγιστο δυνατό, που αντιστοιχεί στο 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας.
Ο δικηγόρος της Intel Στιβ Ρότζερς δήλωσε ότι η προσφορά εκπτώσεων αυξάνει τον ανταγωνισμό και ωφελεί τους καταναλωτές.
Επεξεργαστές της Intel χρησιμοποιούνται σήμερα στα τέσσερα πέμπτα των προσωπικών υπολογιστών που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο.
Η εταιρεία έχει καταδικαστεί για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού και στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα και αντιμετωπίζει τώρα αντίστοιχη έρευνα από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου στις ΗΠΑ.

Σχόλια