Έκθεση Διαφάνειας της Google αποκαλύπτει αύξηση των αιτημάτων αφαίρεσης περιεχομένου

0

Το τελευταίο εξάμηνο, η Βρετανία απηύθυνε 65 επίσημα αιτήματα προς τη Google, τα οποία συνολικά αφορούσαν 333 διαφορετικά αντικείμενα-θέματα. Έξι εξ αυτών ήταν βιντεάκια αναρτημένα στο YouTube, η αφαίρεση των οποίων ζητήθηκε επειδή θεωρήθηκαν επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ άλλα αιτήματα συνδέονταν με δικαστικές αποφάσεις για δυσφήμιση, παραβίαση προσωπικής ζωής κ.ό.κ. Η αύξηση των αιτημάτων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο αγγίζει το 71 τοις εκατό, σύμφωνα με την έκθεση Transparency Report  της Google.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της έκθεσης, εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Η κυβέρνηση παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο ανάρτησης επικίνδυνου περιεχομένου, εξτρεμιστικό ή λεκτικά βίαιο (hate speech). Για τέτοιου είδους περιεχόμενο που αναρτάται σε βρετανικούς ιστοτόπους, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να επιδιώξει την αφαίρεσή του, αν η ανάρτηση όμως γίνεται σε ξένους ιστοτόπους, συνεργαζόμαστε στενά με τους ξένους φορείς για να πετύχουμε παρόμοιο αποτέλεσμα».Παγκοσμίως η Google δέχτηκε το τελευταίο εξάμηνο εκατοντάδες αιτήματα αφαίρεσης περιεχομένου από τις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών.

Η Γερμανία απέστειλε 118 αιτήματα -6 τοις εκατό περισσότερα από πέρυσι-, η Γαλλία μόλις εννέα, και οι ΗΠΑ 92. Σε πολλές περιπτώσεις η εταιρεία αφαίρεσε το περιεχόμενο που της ζητήθηκε, για παράδειγμα στην Ταϋλάνδη μπλόκαρε την είσοδο σε 225 βιντεάκια του YouTube τα οποία προσέβαλαν την μοναρχία, ενώ στην Τουρκία περιόρισε τη δυνατότητα των χρηστών να αναζητούν λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή των πολιτικών. Δεν συνέβη το ίδιο και στην Ινδία, όμως, όπου απέρριψε αίτημα αφαίρεσης 236 προφίλ από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Orkut, μόνο και μόνο επειδή επέκριναν ένα πολιτικό των τοπικών αρχών.«Όπως δείχνει και η έκθεση, δεν λογοκρίνουμε έτσι απλά το περιεχόμενό μας, αλλά φροντίζουμε κάθε φορά να εξετάζουμε αν πραγματικά υπάρχει λόγος αφαίρεσης αυτού», σχολίασε εκπρόσωπος της Google.

Γεωγραφική απεικόνιση της εκθέσεως

Σχόλια