Έκθεση σταθμός για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη

0

«Απότομες και μη αναστρέψιμες» θα είναι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως απευθύνουν οι ειδικοί της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), με σχέδιο-σταθμό που συνοψίζει τα συμπεράσματα επιστημονικού συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια από τις 12 έως τις 17 Νοεμβρίου.
Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επισήμως από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν το Σάββατο και αναμένεται να αποτελέσει το πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ των κυβερνήσεων στη διάσκεψη στο Μπαλί της Ινδονησίας, το Δεκέμβριο.
Το σχέδιο συνοψίζει 3.000 σελίδες επιστημονικών εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν ήδη φέτος και χαρακτηρίστηκε ως «η ισχυρότερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών».
Το σχέδιο χαρακτηρίζει τις κλιματικές αλλαγές ως «πέραν πάσης αμφιβολίας», προσθέτοντας ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ανθρωπογενείς δραστηριότητες είναι περισσότερο από 90% βέβαιο ότι ευθύνονται κυρίως για το φαινόμενο.
Το σχέδιο προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις έχουν μόνο λίγα χρόνια μπροστά τους, προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα και πως χρειάζονται βαθιές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αποτραπεί η εμφάνιση και άλλων καυσώνων, λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
«Περίπου 20% έως 30% των μέχρι σήμερα καταγεγραμμένων ειδών είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης εάν η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη ξεπεράσει τους 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1980-1999» είναι ένα χαρακτηριστικό σημείο της έκθεσης.

Σχόλια