Έκθεση της McAfee σχετικά με το επίπεδο διαδικτυακής ασφάλειας των κρατών

0

Το Ισραήλ αναδείχθηκε ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ετοιμότητα αντίδρασης στις επιθέσεις μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησε και έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας McAfee.

Η κατάταξη των χωρών στηρίχθηκε σε εκτιμήσεις ειδικών, οι οποίοι αξιολόγησαν τις δυνατότητες κάθε χώρας βάσει της πραγματικής αντίδρασής τους σε επιθέσεις μέσω του Διαδικτύου. «Η υποκειμενικότητα της έκθεσης είναι το πιο δυνατό της σημείο. Αυτό που κάνει είναι ότι δίνει την εικόνα της ετοιμότητας, όπως την αντιλαμβάνονται άτομα που εργάζονται καθημερινά στον τομέα της διαδικτυακής ασφάλειας», σχολίασε ο Raj Samani, αναλυτής της McAfee.

Μία καλή θέση στην κατάταξη εξαρτήθηκε από την ύπαρξη βασικών μέτρων προστασίας, όπως firewall ή antivirus, αλλά και από πιο σύνθετους παράγοντες, όπως σωστή εκπαίδευση για το ζήτημα. Πρώτες στην κατάταξη ήταν οι χώρες Φινλανδία, Σουηδία και Ισραήλ. Το Ισραήλ μάλιστα εξέπληξε τους ειδικούς, δεδομένου ότι δέχεται περίπου 1000 επιθέσεις μέσω διαδικτύου το χρόνο. «Η χακτιβιστική ομάδα των Ανωνύμων πραγματοποιεί πολλές επιθέσεις, αλλά δεν προκαλεί ζημιά. Η πραγματική απειλή προέρχεται από εγκληματικές οργανώσεις και άλλα κράτη», ανέφερε ο Ιsaac Ben-Israel, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε θέματα ασφαλείας.

Χαμηλότερη θέση στην αξιολόγηση των ειδικών έλαβε το Μεξικό, η ελλιπής προετοιμασία του οποίου αποδόθηκε από τους ειδικούς στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εστιάζει υπερβολικά στα προβλήματα της χώρας με τις συμμορίες και τα ναρκωτικά. Αρνητικά σχόλια έκαναν οι ειδικοί και για την Κίνα. «Στην καταπολέμηση των επιθέσεων μέσω διαδικτύου εμπλέκονται πολλά Υπουργεία και ο στρατός, και όλοι αυτοί δεν επικοινωνούν καλά μεταξύ τους», σχολίασε ειδικός.

Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την καλύτερη συνεννόηση των διωκτικών αρχών σε διασυνοριακό επίπεδο. «Οι δράστες του ηλεκτρονικού εγκλήματος συντονίζουν την δράση τους μέσα από πολλές διαφορετικές χώρες. Αν είναι έξυπνοι δραστηριοποιούνται μέσα από περισσότερες χώρες, για τις οποίες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει συνεργασία των αστυνομικών αρχών», ανέφερε ο Raj Samani.

Σχόλια