Έκθεση Vodafone: Ανεμπόδιστες οι παρακολουθήσεις από ορισμένες κυβερνήσεις

0

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, η Vodafone, έδωσε στη δημοσιότητα μια «Έκθεση Γνωστοποίησης» (Disclosure Report) στην οποία αναφέρεται ότι ενώ σε πολλές από τις 29 χώρες δράσης της οι κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται δικαστική εντολή για να υποκλέψουν επικοινωνίες των πελατών της, υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες δεν απαιτείται τέτοια εντολή.

Ο έλεγχος των υπηρεσιών ασφαλείας σ΄ όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έχει ενισχυθεί αφότου ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, αποκάλυψε στις εφημερίδες την έκταση των παρακολουθήσεών τους, που έφταναν ακόμα και στους απλούς πολίτες.

Η εν λόγω έκθεση αποτυπώνει μια εικόνα του τρόπου που οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις κινήσεις των πολιτών τους, ωστόσο τονίζεται ότι η εταιρία δεν μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα όλων των αιτημάτων που δέχεται, καθώς σε ορισμένες χώρες είναι παράνομο να προβεί σε σχετικές αποκαλύψεις.

Εκπρόσωποι της εταιρίας αναφέρουν πως: «Σε ένα μικρό αριθμό χωρών, ο νόμος υπαγορεύει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρχές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ενός παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε μορφή επιχειρησιακού ελέγχου εκ μέρους του παρόχου, σχετικά με τη νομιμότητα των υποκλοπών».

Στην έκθεση δεν κατονομάζονται οι χώρες που μπορεί να συμβεί ανεμπόδιστη παρακολούθηση των συνομιλιών, ωστόσο, η Vodafone ζητά από τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου ώστε οι υποκλοπές να γίνονται μόνο κατόπιν αιτιολόγησης και ανάλογης δικαστικής εντολής.
 

Σχόλια