Εκδίκηση για απόλυση με “εμφύτευση” κακόβουλου προγράμματος στην Fannie May

0

Μηχανικός λογισμικού της αμερικανικής στεγαστικής τράπεζας Fannie Mae «φύτεψε» στα συστήματα της εταιρείας κακόβουλο κώδικα για να εκδικηθεί για την απόλυσή του,.

Ο 35χρονος μηχανικός UNIΧ Τατζεντρασίν Μακουάνα, ινδικής υπηκοότητας, απολύθηκε από το τεράστιο κέντρο δεδομένων που λειτουργεί η Fannie Mae στο Μέριλαντ στις 24 Οκτωβρίου.

Ο μηχανικός απολύθηκε λόγω προγραμματιστικού λάθους. Την ημέρα της απόλυσής του, ο Μακουάνα φέρεται να εισήγαγε στο λογισμικό του συστήματος έναν ιό δικής του επινόησης, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να ενεργοποιηθεί στις 9.00 π.μ. της 31ης Ιανουαρίου, αναφέρει έγγραφο του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μέριλαντ στο οποίο παραπέμφθηκε.

Σύμφωνα με το FBI, ο ιός θα έθετε εκτός λειτουργίας το σύστημα παρακολούθησης του δικτύου, θα εμπόδιζε την πρόσβαση στους 4.000 διακομιστές της εταιρείας και θα διέγραφε το σύνολο των αποθηκευμένων δεδομένων, πριν τελικά τερματίσει εντελώς τη λειτουργία των διακομιστών.

Όπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Cnet ο ιός εντοπίστηκε από άλλο προγραμματιστή πέντε ημέρες αργότερα.

Ο Μακουάνα τυπικά δεν ήταν υπάλληλος της Fannie Mae, αλλά της συμβουλευτικής εταιρείας πληροφορικής OmniTech, με την οποία συνεργάζεται η μεγάλη τράπεζα.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή οι κωδικοί πρόσβασης που είχε στη διάθεσή του ο μηχανικός δεν ακυρώθηκαν την ημέρα της απόλυσής του, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο σαμποτάζ για λόγους εκδίκησης.

Ο Ινδός μηχανικός ανακρίθηκε και τελικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 δολαρίων.

Σχόλια