Εκδόθηκε προδικαστική απόφαση στην εμπορική διαμάχη Microsoft-Motorola

0

Ο δικαστής έκρινε ότι η Motorola προσέβαλε τα πνευματικά δικαιώματα της Microsoft, διότι αντέγραψε πατενταρισμένη τεχνολογία η οποία ενσωματώνεται σε κινητά τηλέφωνα. Η τεχνολογική εφαρμογή λειτουργεί σαν ατζέντα με σκοπό τον προγραμματισμό συναντήσεων και το συντονισμό ομάδων.

Ειδικοί αναλυτές τεχνολογικών εξελίξεων εκτιμούν ότι η προδικαστική απόφαση μπορεί να αποτελέσει «δυνατό χαρτί» στην προσπάθεια της Microsoft να εξασφαλίσει αποζημίωση για δικαιώματα χρήσης από τις εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων με Android. «Αν επιβεβαιωθεί η προδικαστική απόφαση, τότε η Microsoft θα είναι σε θέση να απαγορεύσει στους κατασκευαστές να εισάγουν smartphones με εφαρμογές που αντιγράφουν τη δική της. Δεν έχει σημασία που εντοπίστηκε προσβολή δικαιωμάτων μόνο σε μία από τις συνολικά επτά πατέντες που διεκδικούσε η Microsoft.

Μόνο μία είχε ανάγκη για να μπορεί πλέον να απαγορεύσει την εισαγωγή συγκεκριμένων κινητών τηλεφώνων», σχολίασε ο δικηγόρος Andrew Alton.Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office) από την άλλη είχε αρνηθεί να κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στη Microsoft για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, θεωρώντας ότι κωδικοποιεί μια αρκετά απλή λειτουργία με έναν προφανή τρόπο.