Έκδοση Κολομβιανού για απάτη με “πυραμίδες”

0

Ο Παναμάς έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση ενός Κολομβιανού, ο οποίος φέρεται ως ο “ιθύνων νους” απάτης με πυραμίδες, η οποία κατέρρευσε και κόστισε στους εξαπατημένους επενδυτές έως και 200 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ντέιβιντ Μούρσια Γκουζμάν, ήταν πρόεδρος του ομίλου DMG. Εκατοντάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα χρήματα που έχασαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια με την αστυνομία και δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Γκουζμάν κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και παράνομο πλουτισμό. Ο ίδιος αρνείται το εις βάρος του κατηγορητήριο.

Ο γενικός εισαγγελέας της Κολομβίας δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η εταιρεία χρησιμοποιήθηκε ως “βιτρίνα” για το ξέπλυμα χρήματος.

Τους τελευταίους μήνες στην Κολομβία εμφανίστηκαν και πολλαπλασιάστηκαν ταχύτατα -κι ακολούθως εξαφανίστηκαν- πολλές εταιρείες «επενδύσεων» και «δανεισμού» αμφίβολης αξιοπιστίας και βιωσιμότητας.

Συγκέντρωσαν εκατομμύρια δολάρια από καταθέτες, υποσχόμενες επιτόκια με απόδοση της τάξης του 150%.

Οι κανονικές τραπεζικές καταθέσεις θεωρούνται ελάχιστα ελκυστικές στην Κολομβία, λόγω των χαμηλών καταθετικών επιτοκίων και των υψηλών χρεώσεων από μέρους των τραπεζών στις συναλλαγές.

Η πορεία του Γκουζμάν στον κόσμο των επιχειρήσεων θεωρείται εντυπωσιακή. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε από βοηθός εικονολήπτη να γίνει επικεφαλής του ομίλου, DMG.