Έκκληση για ένα πιο ασφαλές διαδίκτυο για τα παιδιά

0

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο ένθερμοι χρήστες του διαδικτύου. Οι έφηβοι ηλικίας από 12 έως 15 ετών αφιερώνουν τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ωστόσο, όπως, επισημαίνει η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα παιδιά και οι έφηβοι γνωρίζουν ελάχιστα για τους κινδύνους που διατρέχουν από το περιεχόμενο ορισμένων ιστοσελίδων στο διαδίκτυο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται εντός του έτους να καταθέσει ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία “Πιο Ασφαλές Διαδίκτυο”, το οποίο έχει στόχο την καταπολέμηση των παράνομων διαδικτυακών περιεχομένων, την προώθηση ενός πιο ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος, την αύξηση της ευαισθησίας του κοινού και τη δημιουργία μιας “βάσης γνώσεων” για ερευνητικούς σκοπούς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργάζεται στο θέμα αυτό σε επίπεδο συναπόφασης με το Συμβούλιο των Υπουργών.
Τα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ευρωκοινοβουλίου ενέκριναν, χθες, το προσχέδιο έκθεσης της εισηγήτριας, Ρομπέρτα Αντζελίλι, η οποία στηρίζει το πρόγραμμα της Κομισιόν και ζητά να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ψυχολογική εκμετάλλευση των παιδιών στο διαδίκτυο.

Η επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου προτείνει τη δημιουργία ειδικών τηλεφωνικών γραμμών βοηθείας και ένα κοινό σύστημα αξιολόγησης των “ασφαλών για τα παιδιά ιστοσελίδων”. Μια άλλη πρόταση είναι η δημιουργία ενός ονόματος χώρου στο διαδίκτυο μόνο για τις παιδικές ιστοσελίδες με την ονομασία, Kid.eu

Τέλος, οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να γίνει πιο εύκολη η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.