Έκκληση για περισσότερη σαφήνεια στην αγορά διαδικτυακών στοιχημάτων στην ΕΕ

0

Η ευρωβουλευτής της Δανίας, Κρίστελ Σάλντεμοζ συγκρούσθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποιος φέρει την ευθύνη ρύθμισης της διαδικτυακής αγοράς στοιχημάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Δανέζα ευρωβουλευτής και μέλος της Ομάδας των Σοσιαλιστών δήλωσε ότι επικρατεί σήμερα “μεγάλη σύγχυση” ως προς το αν η ευθύνη βαρύνει τα κράτη μέλη της Κοινότητας ή την ίδια την ΕΕ.

“Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες γύρω από τη διαδικτυακή αγορά στοιχημάτων μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε η Σάλντερμοζ ενώπιον της επιτροπής εσωτερικής αγοράς κατά την παρουσίαση του προσχεδίου της έκθεσής της για την ακεραιτότητα των στοιχημάτων που παίζονται στο διαδίκτυο.

Η αντιπαράθεση στο θέμα των αρμοδιοτήτων για τη ρύθμιση της εν λόγω αγοράς στην ΕΕ είναι έντονη. Επί του παρόντος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα στοιχήματα.

Η επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικής αγοράς της Κομισιόν δήλωσε κατηγορηματικά ότι “το ζήτημα των αρμοδιοτήτων δε χρειάζεται περαιτέρω αποσαφήνιση. Αφορά αποκλειστικά τα κράτη μέλη”.

Εν τω μεταξύ την περασμένη Πέμπτη συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την απόφαση – σταθμό του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Gambelli.

Το Δικαστήριο αποδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο που παρέχονται σε περιοχές άλλου κράτους – μέλους καλύπτονται από το άρθρο 39 της Συνθήκης της Ε.Ο.Κ.

Συνεπώς οι δραστηριότητες ηλεκτρονικού τζόγου περιορίζονται από τους νόμους της χώρας που προορίζονται, στην εν λόγω περίπτωση της Ιταλίας, με την προϋπόθεση ότι οι νόμοι αυτοί είναι δικαιολογημένοι και όχι δυσανάλογοι.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να περιορίζουν την πρόσβαση στις εθνικές τους αγορές με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει η Κομισιόν τουλάχιστον δέκα διαδικασίες επί παραβάσει της κοινοτικής νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια.