Έκκληση για τερματισμό της διαδικτυακής λογοκρισίας στην Κίνα

0

Διεθνής οργανισμός για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στα ΜΜΕ απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση της Κίνας για χαλάρωση των ελέγχων στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Η οργάνωση χαρακτήρισε τη λογοκρισία της κινεζικής ηγεσίας «προσβολή» για την ελευθερία του λόγου στο ίντερνετ.
«Σε διάστημα μικρότερου του ενός έτους η Κίνα αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να σταματήσει να μπλοκάρει χιλιάδες ιστοσελίδες, να λογοκρίνει τις ειδήσεις στο ίντερνετ και να επιβάλει ποινές φυλάκισης σε χρήστες του διαδικτύου», ανέφερε μεταξύ άλλων η έκκληση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».
Η κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας αν και λαμβάνει μέτρα για την προώθηση και τη διάδοση της χρήσης του διαδικτύου, έχει παράλληλα εγκαταστήσει ένα εκτενές σύστημα παρακολούθησης και φιλτραρίσματος για να εμποδίσει την πρόσβαση σε υλικό ηθικά ακατάλληλο και πολιτικά ανατρεπτικό.
Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Παρίσι, έδωσε επίσης στη δημοσιότητα μια έκθεση για τους ελέγχους της Κίνας στο ίντερνετ. Την έκθεση συνέγραψε Κινέζος, ειδικός σε θέματα υπολογιστών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο τεχνικός αναφέρεται σε 12 παραδείγματα κυβερνητικών οδηγιών που επεβλήθησαν σε ιστοτόπους από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Ορισμένες ιδιωτικές ιστοσελίδες, όπως μπλογκ, λάμβαναν οδηγίες έως και πέντε φορές την ημέρα.
Οι ιστοσελίδες που δε συμμορφώνονται με τις κυβερνητικές οδηγίες γίνονται αρχικώς αποδέκτες κριτικής, προστίμων ή απλά κλείνουν.

Σχόλια