Έκκληση για την καθιέρωση ευρωπαϊκής άδειας στις πωλήσεις μουσικής μέσω του διαδικτύου

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για την διαδικτυακή μουσική αγορά για να διαφυλαχθεί η πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης και να προστατευθούν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ενεκρίθη με 509 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 29 αποχές, ασκεί, επίσης, δριμεία κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αγνοεί σταθερά τις εισηγήσεις των ευρωβουλευτών.
Η έκθεση του ευρωβουλευτή Τζουζέπε Γκαργκάνι, η οποία ενεκρίθη, καλεί στην Κομισιόν να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την καλύτερη ρύθμιση της διασυνοριακής μουσικής αγοράς μέσω του διαδικτύου.
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί σύγχυση και νομική αβεβαιότητα για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές: τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων (στιχουργοί και συνθέτες), τους ομίλους των μίντια και τους ιδιώτες χρήστες.

Η λύση, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, είναι η καθιέρωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής άδειας για την πώληση μουσικής μέσω του διαδικτύου.

Σχόλια