Έκκληση μέσω διαδικτύου για την απελευθέρωση εγκύου δικηγόρου

0

Έκκληση στο διαδίκτυο υπέγραψαν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι από τη Ρωσία και το εξωτερικό για την άμεση απελευθέρωση της δικηγόρου και πρώην νομικής συμβούλου της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, Σβετλάνα Μπαχμίνα.

Ο 39χρονη Σβετλάνα Μπαχμίνα είναι έγκυος και εκτίει την ποινή της σε σωφρονιστικό κατάστημα της περιοχής Μορντόβια, όπου βρίσκονταν τα διαβόητα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας για τους πολιτικούς κρατούμενους (Γκούλαγκ) της σοβιετικής περιόδου.

Η Μπαχμίνα πρόκειται να γεννήσει το Δεκέμβριο και είναι μητέρα άλλων δύο παιδιών ηλικίας 11 και 7 ετών.

Η Ρωσίδα δικηγόρος έχει εκτίσει τρία από από τα εξήμισι χρόνια της ποινής της και καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και κατάχρηση ως υποδιευθύντρια του νομικού τμήματος του πετρελαϊκού ομίλου, Yukos.

Ο επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι συνελήφθη το 2003 και καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και απάτη σε οκτώ χρόνια φυλάκισης. Εκτίει την ποινή του σε φυλακές της Σιβηρίας.

Ο Μαχμίνα συνελήφθη το 2004 και οι δικηγόροι της είχαν δηλώσει εξαρχής ότι η πελάτης τους τιμωρείται ως εξιλαστήριο θύμα διότι οι ρωσικές αρχές δεν κατάφεραν να συλλάβουν τον επικεφαλή του νομικού τμήματος, Ντιμίτρι Γκολομπόφ, ο οποίος ζει εξόριστος στη Βρετανία.