Έκκληση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για αποφυγή συναλλαγών με bitcoin

0

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), απηύθηνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να μην πραγματοποιούν συναλλαγές σε bitcoin μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά με την αγορά ψηφιακών νομισμάτων.

Η ETA, σε έκθεση που έστειλε στην Ε.Ε. και τις εθνικές αρχές, προτρέπει τις τράπεζες να μην έχουν αποθέματα bitcoin και να μην συναλλάσσονται με ψηφιακά νομίσματα καθώς μετά από έρευνα της Αρχής διαπιστώθηκε ότι τα δεκάδες ψηφιακά νομίσματα που κυκλοφορούν -ανάμεσά τους και το bitcoin- ενέχουν τουλάχιστον 70 συγκεκριμένους κινδύνους.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δήλωσε πως είναι «επιτακτική ανάγκη» να προχωρήσει η Ε.Ε. σε νομοθετικές ρυθμίσεις για ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin.

Ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε σχετικά:«Θα εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει για την εισαγωγή ρυθμίσεων στον τομέα αυτό, ειδικά για την αντιμετώπιση των κινδύνων όσον αφορά το οικονομικό έγκλημα, οι οποίοι απορρέουν από την ανωνυμία που χαρακτηρίζει πολλά ψηφιακά νομίσματα».

Τέλος, πρόσθεσε: «Είναι επιτακτικό να κινηθούμε γρήγορα σε αυτό το ζήτημα. Ο κίνδυνος όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση τρομοκρατών είναι πολύ μεγάλος για να τον αγνοήσουμε».

Η προτροπή της ΕΤΑ, απευθύνεται στις τράπεζες, σε υπηρεσίες πληρωμών, αλλά και στις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες της Ευρώπης.