Έκκληση της Κίνας για χαλάρωση των κοινοτικών περιορισμών για εισαγωγές υψηλής τεχνολογίας

0

Η Κίνα απηύθυνε έκκληση προς την ΕΕ να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας και επανέλαβε πως ευελπιστεί να της αναγνωριστεί το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς στην Ευρώπη, πράγμα που θα τη απάλλασσε από μέτρα αντι-ντάμπινγκ.

«Ευελπιστούμε πως η ΕΕ θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα», και θα ανοίξει καινούργιους διαύλους για τη συνεργασία στον τομέα των εμπορικών ανταλλαγών, τόνισε στους δημοσιογράφους ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο, μετά τις συνομιλίες του στην Πράγα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την προσεχή αποστολή μίας εμπορικής αντιπροσωπείας στην Ευρώπη «προκειμένου να αυξηθούν οι κινεζικές εισαγωγές» ευρωπαϊκών προϊόντων, έπειτα από μία πρώτη διερευνητική αποστολή τον Φεβρουάριο, και ευχήθηκε να σημειωθεί ανάπτυξη στις αμοιβαίες επενδύσεις.

Ο Κινέζος ηγέτης ευχήθηκε επίσης να αναγνωρίσει η Ευρώπη το «καθεστώς της οικονομίας της αγοράς» στην Κίνα, κάτι που απαιτεί από το 2003 το Πεκίνο, έτσι ώστε να υπόκειται σε λιγότερους φόρους αντι-ντάμπινγκ.

«Όσον αφορά το εμπόριο, σε γενικές γραμμές συμφωνήσαμε πως η ΕΕ και η Κίνα έχουν πολλά να κερδίσουν από μία πολυδιάστατη φιλελευθεροποίηση», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.