Εκστρατεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ασφαλές διαδίκτυο

0

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης παραχώρησαν εχθές συνέντευξη τύπου σχετικά με την έναρξη Ημερίδων Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Οι ημερίδες διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου (13/07-27/07) σε πέντε πόλεις της Ελλάδας. Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγόρης Τασούλας, καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών που συνέδραμαν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Ο υπουργός κ.Χ. Παπουτσής τόνισε: «Στην πραγματικότητα το Διαδίκτυο είναι μια ηλεκτρονική κοινωνία. Είναι μια κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται όλοι οι άνθρωποι, οι οποίοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν για οποιοδήποτε σκοπό τη λειτουργία του Διαδικτύου.

Με την ευρύτατη διάδοση που ζούμε αυτή την περίοδο στα Μέσα της Κοινωνικής Δικτύωσης, αυτοί οι κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί. Η οικειοθελής ανάρτηση προσωπικών δεδομένων, φωτογραφιών, σχολίων, ή ακόμη και η είσοδος σε μια σελίδα που φαίνεται στην αρχή ότι είναι «αθώα» παιχνίδια ή ακόμη και διαγωνισμοί, ελλοχεύει κινδύνους. Κινδύνους, που φυσικά μπορούμε να αποφύγουμε όταν είμαστε προσεκτικοί, μα πάνω απ’ όλα όταν είμαστε ενήμεροι.» και συνέχισε «Δεδομένων των εξαιρετικών γνώσεων και φυσικά της πολύ μεγάλης εμπειρίας των στελεχών της Υπηρεσίας μας, η οποία έχει αναγνωριστεί από πολλούς διεθνείς Οργανισμούς με πολύ σημαντικές διακρίσεις τόσο για την Υπηρεσία όσο και για τον επικεφαλής της Υπηρεσίας κ. Σφακιανάκη, μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι αυτή η σημαντική πρωτοβουλία την οποία παίρνει το Υπουργείο με τη διοργάνωση Ημερίδων, αρχικά σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, θα στεφθεί με επιτυχία. Αυτές οι Ημερίδες θα έχουν στόχο την ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών, αλλά και των γονέων τους στο Internet.

Όλη αυτή η προσπάθεια η οποία σε πολιτικό επίπεδο συντονίζεται και εποπτεύεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θέρμη από τον Υφυπουργό του Υπουργείου μας κ. Μανώλη Όθωνα, είναι μια προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί, θα ενισχύεται με βάση τις εμπειρίες τις οποίες παίρνουμε και θα τροφοδοτείται με διαρκώς νέα στοιχεία»

Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ.Μ. Σφακιανάκης σημείωσε τα εξής: «Εμείς λοιπόν πήραμε αυτή την πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να έρθουμε σε επικοινωνία με τον κόσμο. Πώς θα γίνει λοιπόν αυτή η επικοινωνία; Η επικοινωνία αυτή θα γίνει με δυο τρόπους: στο πρώτο σκέλος των Ημερίδων θα αναπτυχθούν πέντε ενότητες από αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων, οι οποίοι έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους πάνω στα θέματα αυτά, παράλληλα με εμένα και με ψυχολόγους, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην Ημερίδα και θα ενημερώνουν το κοινό για θέματα εθισμού στο Διαδίκτυο.

Στη συνέχεια, στο δεύτερο σκέλος, το οποίο θα διαρκεί περίπου 35 με 40 λεπτά όπως υπολογίζουμε, θα ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό μέσα από ερωτήσεις που θα δεχόμαστε και απαντήσεις που θα δίνουμε. Το τρίτο σκέλος θα είναι και το πιο σημαντικό, και, όπως πιστεύω, θα κάνει τη διαφορά. Στο τρίτο σκέλος, λοιπόν, το κοινό θα έρχεται σε επαφή με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που θα έχουμε μαζί μας.

Με λίγα λόγια, μέσα από την Ημερίδα αυτή θα βγουν κάποια συμπεράσματα και θα γίνει εισαγωγή σε κάποιες έννοιες. Ο απλός πολίτης θα έρθει κοντά σε ένα υπολογιστή με τη βοήθεια ενός αξιωματικού, θα απαντάει στις ερωτήσεις που θα κάνουμε εμείς, θα δίνει τις απαντήσεις του και στη συνέχεια θα παίρνει μια βεβαίωση ότι έχει παρακολουθήσει αυτή την Ημερίδα.

Θα είναι μια διαδραστική επικοινωνία ανάμεσα σε εμάς και στους πολίτες για να μπορέσουν να καταλάβουν τις βασικές έννοιες του Internet, του Διαδικτύου. Επειδή αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας πέφτουν καθημερινά θύματα και γίνεται ένα πάρτι με απάτες –εκτός από τα άλλα ποινικά αδικήματα- δηλαδή κάποιος που διαβάζει κάτι στο Διαδίκτυο, το πιστεύει αμέσως.»

Σχόλια