Εκτεταμένη παρακολούθηση κλήσεων και e-mail σύμφωνα με νέο βρετανικό νόμο

0

Νέα νομοθεσία προωθείται από τη βρετανική κυβέρνηση με σκοπό την διευκόλυνση και επέκταση του ελέγχου κλήσεων, μηνυμάτων και e-mail που ανταλλάσσουν μέσω ίντερνετ όλοι όσοι βρίσκονται στη χώρα. Ο νόμος αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από την κυβέρνηση και να περιληφθεί στον επίσημο χαιρετισμό της Βασίλισσας το Μάιο, όπου θα χαραχθεί η νομοθετική ατζέντα για τη νέα χρονιά (Queen’s Speech).

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών τα νέα μέτρα που προωθούνται στοχεύουν στην πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Ειδικότερα, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο θα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στην υπηρεσία πληροφοριών GCHQ (Υπηρεσία Κυβερνητικών Πληροφοριών) σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σχετικά με το αρχείο e-mail και τις ιστοσελίδες που επισκέφθηκε ο χρήστης το τελευταίο διάστημα. Δεν θα αποκαλύπτεται το περιεχόμενο των μηνυμάτων ή κλήσεων μέσω ίντερνετ, όμως θα δίνεται ο ακριβής χρόνος που έγιναν οι κλήσεις ή στάλθηκαν τα e-mails, ο αποδέκτης και ο αποστολέας, καθώς και οι γεωγραφικές τοποθεσίες αυτών.

Κατά των νέων μέτρων έχουν εκφραστεί επικρίσεις από πολλές πλευρές στη Βρετανία. Συγκεκριμένα ο Συντηρητικός βουλευτής David Davis τα χαρακτήρισε ως «αχρείαστη διεύρυνση της εξουσίας του κράτους να κατασκοπεύει τους απλούς πολίτες», ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να αποτελέσουν εφαλτήριο για ευρύ έλεγχο των επικοινωνιών από το κράτος. «Δεν στοχεύει σε εγκληματίες και τρομοκράτες, αλλά αφορά τις επικοινωνίες μέσω ίντερνετ που κάνει ο καθένας, τις κλήσεις, τα mail, τις σελίδες που επισκέπτεται. Όλα αυτά θα καταγράφονται για δύο χρόνια και η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά οποτεδήποτε χωρίς άλλη άδεια», ανέφερε ο Davis υπενθυμίζοντας ότι με το ισχύον καθεστώς απαιτείται δικαστικό ένταλμα.

Ο διευθυντής της οργάνωσης Big Brother Watch ήταν εξίσου καταγγελτικός για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, συγκρίνοντας αυτές με τα συστήματα παρακολούθησης που ισχύουν στο Ιράν ή την Κίνα. «Είναι μια εξόφθαλμη επίθεση στη διαδικτυακή ελευθερία και είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι δεν θα προαχθεί επ’ ουδενί η δημόσια ασφάλεια, ενώ θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο», δήλωσε.
 

Σχόλια