Εκτός Γουαντάναμο ο «Ταλιμπάν» της Αυστραλίας

0

Ελεύθερος αφέθηκε ο 32χρονος Αυστραλός, Ντέιβιντ Χικς έπειτα από πέντε χρόνια κράτησης στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα και εννέα μήνες εγκλεισμού σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αυστραλίας.
Η κρατική τηλεόραση της Αυστραλίας έδειξε πλάνα με τον Χικς να βγαίνει από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας συνοδευόμενος από δεσμοφύλακες και να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο.
Ο Αυστραλός «Ταλεμπάν», όπως αποκαλούταν από τα μέσα ενημέρωσης όλα αυτά τα χρόνια, καταδικάσθηκε τον Μάρτιο από αμερικανικό στρατοδικείο σε επτά χρόνια κάθειρξης – οι εννέα μήνες με αναστολή – για υποστήριξη της τρομοκρατίας, στην πρώτη υπόθεση για εγκλήματα πολέμου που εκδικάστηκε στις ΗΠΑ μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Συλληφθείς στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001, έπειτα από τη στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ για την εκδίωξη του καθεστώτος των Ταλεμπάν, ο Ντέιβιντ Χικς ομολόγησε ότι είχε εκπαιδευθεί στα στρατόπεδα της Αλ Κάιντα και είχε συναντήσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον οποίο και χαρακτήρισε «αξιαγάπητο», σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη.

Επαναπατρίστηκε στην Αυστραλία τον περασμένο Μάιο με τη σύναψη συμφωνίας με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς εισαγγελείς, ομολογώντας ότι προσέφερε υλική υποστήριξη στην τρομοκρατία με αντάλλαγμα να εκτίσει τους τελευταίους μήνες της ποινής του στη χώρα του.
Ο Ντέιβιντ Χικς – η διανοητική κατάσταση του οποίου δεν θεωρείται ακέραιη – παραμένει κατά την αυστραλιανή Δικαιοσύνη κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια· πρέπει να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα τρεις φορές την εβδομάδα και να βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό από τα μεσάνυχτα έως την αυγή.
Παράλληλα, απαγορεύεται να βγει από τη χώρα και δεν μπορεί να δώσει συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης έως τον Μάρτιο, όπως αναφέρει το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, BBC.

Ο Τέρι Χικς, πατέρας του 32χρονου Ντέιβιντ, δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από τη φυλακή ότι τίποτα δεν έχει αποδειχθεί σε βάρος του γιου του και δεν νοιώθει την ανάγκη να απολογηθεί. Ο Ντέιβιντ Χικς είχε ασπαστεί το Ισλάμ, αλλά αργότερα αποκήρυξε την πίστη.

Σχόλια