Εκτός λειτουργίας για 24 ώρες η Wikipedia διαμαρτυρόμενη κατά του νομοσχεδίου SOPA

0

Η ιστοσελίδα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της για σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της «πειρατείας».

Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης θα είναι προσβάσιμες μόνον οι σελίδες της Wikipedia που παρέχουν πληροφορίες για τα δύο νομοσχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης, SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (Protect Intellectual Property Act). Με τον τρόπο αυτό, η ιστοσελίδα προστίθεται στη σειρά των φορέων που αντιτίθενται στις αυστηρές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

«Τα νομοσχέδια είναι πρόχειρα και επικίνδυνα για την ελευθερία που ισχύει στο διαδίκτυο», ανέφερε ο James Wale, ιδρυτής της Wikipedia. Πριν τη Wikipedia παρόμοιο τρόπο αντίδρασης στο νομοσχέδιο είχαν επιλέξει και άλλες ιστοσελίδες, όπως η Reddit. Από την άλλη, κάποιες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Twitter, είχαν συνυπογράψει επιστολή διαμαρτυρίας προς την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία δημοσιεύθηκε στους New York Times.

H Wikipedia δραστηριοποιείται εδώ και έντεκα χρόνια στο διαδίκτυο και δέχεται κατά μέσο όρο 25 εκατομμύρια επισκέψεις ημερησίως.

Σχόλια