ΕΛ.ΑΣ: Προειδοποιήσεις για τον «ιό της Αστυνομίας»

0

Η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν προειδοποιούν κι ενημερώνουν τους πολίτες για την έξαρση των κρουσμάτων του λεγόμενου «ιού της Αστυνομίας» ή «ιού των 100 ευρώ».Πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό “Ransomware”, η εμφάνιση του οποίου στο διαδίκτυο παρατηρείται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα σε πολλές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Στόχος των δραστών είναι ν’ αποσπάσουν χρήματα απ’ τους χρήστες με την απειλή μόλυνσης και ελέγχου των υπολογιστών τους, «μπλοκάροντας» τη λειτουργία τους ή κρυπτογραφώντας αρχεία.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση [link], ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του επικίνδυνου «ιού» είναι η εμφάνιση ενός μηνύματος στο χρήστη ότι ο υπολογιστής του έχει «κλειδωθεί» από τις αρμόδιες αρχές λόγω παράνομης δραστηριότητας και ότι για την επαναλειτουργία του απαιτείται η καταβολή 100 ευρώ, μέσω προπληρωμένης κάρτας.
Η ΕΛ.ΑΣ επισημαίνει ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ουδεμία σχέση έχει με συναφείς ενέργειες και εφιστά την προσοχή των πολιτών, προκειμένου να μην εξαπατηθούν από σχετικού περιεχομένου μηνύματα. Τέλος, συνίσταται στους χρήστες που θα αντιληφθούν τη «μόλυνση» του υπολογιστή τους, να τερματίσουν τη λειτουργία του και να ζητήσουν τη βοήθεια τεχνικού προς απομάκρυνση του κακόβουλου λογισμικού.