ΕΛ.ΑΣ: Προειδοποίηση για παραπλανητικά sms

0

Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απηύθυνε, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, προειδοποιήσεις στους πολίτες, σχετικά με ένα συγκεκριμένο τύπο παραπλανητικών μηνυμάτων κειμένου (sms) που αποστέλλονται στα κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά αποστολής ψευδών μηνυμάτων, με τα οποία επιχειρείται η εξαπάτηση και η απόσπαση χρημάτων από τους παραλήπτες, με δόλωμα δήθεν έπαθλα και κέρδη από διαγωνισμούς.
Συγκεκριμένα, στο μήνυμα αναφέρεται ότι ο αποδέκτης κέρδισε σημαντικό χρηματικό ποσό σε διαγωνισμό (λοταρία) με την ονομασία “The Millions Mobile Award”, ενώ στη συνέχεια, για να εισπράξει το ποσό, προτρέπεται να αποστείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με τα προσωπικά του στοιχεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση eurostakes@msn.com. Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης πειστεί και επικοινωνήσει με τους αποστολείς, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του ζητούνται χρήματα για δήθεν προπληρωμή φόρων ή εξόδων εκταμίευσης των κερδών.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες να μην πείθονται και να μην ανταποκρίνονται σε συναφούς περιεχομένου μηνύματα, να μην προβαίνουν σε οποιαδήποτε γνωστοποίηση προσωπικών και τραπεζικών δεδομένων και να καταγγέλλουν οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό υποπίπτει στην αντίληψή τους στις αρμόδιες αρχές.
Σημειώνεται τέλος, ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr και ειδικότερα στην επιλογή «Οδηγός του Πολίτη» έχουν αναρτηθεί χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες, για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.