Ελβετία: Ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων «φρενάρει» το Google Street View

0

Στα δικαστήρια φαίνεται πως θα λύσουν τις διαφορές τους ο διαδικτυακός γίγαντας Google και ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ελβετίας, Χάνσπετερ Θούερ. «Μήλον της έριδος» μεταξύ των δύο πλευρών αποτελεί η υπηρεσία Street View της Google, η οποία επιτρέπει στους χρήστες του Ίντερνετ να περιηγηθούν σε πόλεις όλου του κόσμου μέσω πανοραμικών φωτογραφιών που έχουν τραβηχτεί από το επίπεδο του εδάφους και προσφέρουν θέα 360 μοιρών. Στις φωτογραφίες εμφανίζονται άνθρωποι και οχήματα που έτυχε να «συλληφθούν» από τον φακό της υπερσύγχρονης κάμερας της Google, αλλά τα πρόσωπα και οι πινακίδες κυκλοφορίας υφίστανται ειδική επεξεργασία, ώστε να μην μπορεί κανείς να τα αναγνωρίσει και να μην παραβιαστεί η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.
Ο κ. Θούερ κατηγορεί την εταιρία ότι, παρόλα αυτά, «πολλά πρόσωπα και πινακίδες οχημάτων δεν έχουν υποστεί επαρκή επεξεργασία, ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα». Επίσης, εκφράζει ανησυχίες για τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε ευαίσθητους χώρους, όπως νοσοκομεία, φυλακές ή σχολεία, ενώ υποστηρίζει πως το ύψος από το οποίο τραβά τις φωτογραφίες η κάμερα του Street View είναι προβληματικό, γιατί απαθανατίζει τη θέα πάνω από φράχτες, τοίχους κ.λπ. και έτσι δημοσιοποιεί εικόνες που δεν θα μπορούσε να δει ένας περαστικός από το συγκεκριμένο σημείο. Τέλος, υποστηρίζει ότι ζήτησε από την Google τον Αύγουστο να λάβει σειρά μέτρων, κάτι που δεν έγινε. Γι’ αυτούς τους λόγους, κατέθεσε ήδη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητά να αφαιρεθούν από την υπηρεσία Street View όλες οι φωτογραφίες από την Ελβετία και να μη ληφθούν νέες ωσότου η υπόθεση επιλυθεί από την ελβετική Δικαιοσύνη.
Η Google δήλωσε απογοητευμένη από την κίνηση του κ. Θούερ και δηλώνει πεπεισμένη πως η υπηρεσία της είναι νόμιμη στην Ελβετία.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο ζήτημα είχε προκύψει και στη χώρα μας τον περασμένο Μάιο, όταν τα μαύρα αυτοκίνητα με την κάμερα της Google έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζήτησε τότε σειρά διευκρινίσεων από την εταιρία και «πάγωσε» προσωρινά τη συνέχιση των φωτογραφήσεων.

Σχόλια