Ελεγχεται η νομιμότητα της χρήσης φωτογραφιών από τα κοινωνικά δίκτυα

0

Η δικαστής της Νέας Υόρκης, Alison Nathan έκρινε ότι τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Agence France-Presse – AFP» και «The Washington Post» χρησιμοποίησαν παράνομα φωτογραφίες, οι οποίες είχαν αναρτηθεί στο Twitter από χρήστη του μέσου παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις της αμερικανικής νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα (Digital Millennium Copyright Act).

Εκπρόσωποι του πρακτορείου «AFP», στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, υποστήριξαν ότι οι φωτογραφίες, από τη στιγμή που δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από το κοινό. Παρ’ όλα αυτά, η δικαστής υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τους όρους χρήσης του Twitter, δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή του περιεχομένου των δημοσιεύσεων των χρηστών, χωρίς να έχει ληφθεί η προηγούμενη άδειά τους.

Η υπόθεση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του νομικού κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς πρόκειται για μια από τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις που αναφέρονται στον τρόπο, με τον οποίο το περιεχόμενο που οι χρήστες του διαδικτύου αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρίτα μέρη για διαφημιστικούς σκοπούς. Τέλος, σημειώνεται ότι η ανωτέρω παράνομη χρήση διαπιστώθηκε στο πλαίσιο ελέγχου για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχόλια