Έλεγχοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την πολιτική ασφαλείας του Facebook

0

Συγκεκριμένα, μία αυστριακή MKO με την ονομασία «Ευρώπη» κατέθεσε 22 καταγγελίες για την πολιτική ασφαλείας του κοινωνικού δικτύου, προκαλώντας κινητοποίηση στις ιρλανδικές αρχές.

Ο έλεγχος της Επιτροπής Προσωπικών Δεδομένων θα αφορά περισσότερο τη διερεύνηση της συμβατότητας μεταξύ πολιτικής ασφαλείας του Facebook και ιρλανδικού δικαίου, και όχι την αποτελεσματικότητα της προστασίας γενικότερα Η έρευνα θα στηριχθεί στη λήψη καταθέσεων από εκπροσώπους του Facebook, με σκοπό να δοθούν απαντήσεις για θέματα, όπως η διαχείριση του προφίλ των χρηστών, η τύχη των στοιχείων που διαγράφονται, η διάρκεια και ο όγκος των πληροφοριών που αποθηκεύονται κ.ο.κ. Επιπλέον, το ενδιαφέρον των αρχών εστιάζεται και στο ρόλο των cookies, εξαιτίας των οποίων η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ έλαβε προσφάτως αρνητική δημοσιότητα από τα μίντια. Αιτία ήταν η αποκάλυψη ότι το δίκτυο συνεχίζει να ακολουθεί με cookies την περιήγηση των χρηστών ακόμη και μετά την αποσύνδεση από το προφίλ τους.

Σε ελέγχους κατά του Facebook προβαίνει, όμως, για άλλη μια φορά και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (US Federal Trade Commission). Αφορμή αποτέλεσαν παράπονα που κατατέθηκαν από Αμερικανούς ακτιβιστές και ερευνητές. Στο 14σελιδο έγγραφο διατύπωσης παραπόνων, οι συνυπογράφοντας φορείς –ανάμεσα στους οποίους οι ΜΚΟ Consumer Action, EPIC, Center for Digital Democracy- διαμαρτύρονται για την ούτως ή άλλως ελλιπή προστασία των προσωπικών δεδομένων, πράγμα που οξύνεται με τη νέα μορφή της υπηρεσίας. Πράγματι, οι αλλαγές στη δομή, που ενσωματώθηκαν πριν λίγες εβδομάδες στην ιστοσελίδα, στηρίζονται στην προβολή των ενοποιημένων δραστηριοτήτων των χρηστών –δηλαδή φωτογραφίες, προτιμήσεις, likes, αλλαγές προφίλ κλπ.- συνεχώς σε μία μπάρα με χρονολογική σειρά, αποκαλύπτοντας υπερβολικά πολλές πληροφορίες σε τρίτους και φίλους.

Μαζί με την Ιρλανδία, έρευνες των αρχών βρίσκονται υπό εξέλιξη σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο για μία καινούργια εφαρμογή του δικτύου, που επιτρέπει την ταυτοποίηση προσώπων χρηστών χωρίς την άδειά τους. Το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν αποκλείει την ταυτόχρονη διεξαγωγή ερευνών για το ίδιο θέμα από εγχώρια όργανα διαφορετικών κρατών, πράγμα που τόνισε και ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής επιτροπής για να παροτρύνει τα λοιπά κράτη-μέλη σε ανάληψη δράσης. Τα πορίσματα των ερευνών θα δημοσιευθούν στο τέλος του χρόνου.

Σχόλια