Έλεγχος αξιοπιστίας των ισχυρισμών Ευρωπαίων πολιτικών από νέα ιστοσελίδα

0

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euractiv.com, μία νέα ιστοσελίδα θα ελέγχει το βαθμό αξιοπιστίας των Ευρωπαίων πολιτικών, ενόψει ευρωεκλογών του Μαΐου.

 Ειδικότερα, η πρωτοβουλία FactcheckEU θα ελέγχει κοινοτικά έγγραφα προκειμένου να διαπιστώνεται πόσο αληθείς είναι οι ισχυρισμοί των Ευρωπαίων πολιτικών εν όψει των εκλογών.  Ως παράδειγμα παρατίθεται η λανθασμένη αναφορά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψηφίου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς,  στο ύψος των απωλειών της Ευρώπης από τη φοροδιαφυγή. Ο Γερμανός πολιτικός ανέφερε σε συνέντευξή του ότι «χάνονται 2 τρισεκ. ευρώ», λόγω της φοροδιαφυγής σε όλη την Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1 τρισεκ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με το άρθρο δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικοί διαστρεβλώνουν στοιχεία κατά την προεκλογική τους εκστρατεία και για το λόγο αυτό, η ιστοσελίδα FactcheckEU θα ελέγχει συστηματικά για τυχόν ανακρίβειες, καλώντας τους πολιτικούς να ενημερώνονται σωστά πριν προβούν σε τέτοιου είδους δηλώσεις.
 
Ο συνιδρυτής του ιστότοπου, Πιέτρο Κουράτολο, δήλωσε στη Euractiv ότι το εν λόγω σύστημα θα συγκεντρώνει τις ομιλίες και τις δηλώσεις των πολιτικών με στόχο να τους καταστήσει υπόλογους για όσα λένε, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε λάβει ο ίδιος και στην Ιταλία.
 

Σχόλια