spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΕλλάδα: «Καμπανάκι» από την ΕΕΤΤ για καθυστέρηση στη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση

Ελλάδα: «Καμπανάκι» από την ΕΕΤΤ για καθυστέρηση στη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση

spot_img
spot_img
spot_img

Τον κίνδυνο να μην μπορέσει να ανταποκριθεί η Ελλάδα στην υποχρέωσή της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ολοκλήρωση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση έως το 2012 υπογράμμισαν ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Λεωνίδας Κανέλλος και τα μέλη της, Μιχαήλ Σακκάς και Ευάγγελος Συρίγος, κατά τη χθεσινή ακρόασή τους ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Λεωνίδας Κανέλλος τόνισε ότι πρέπει να μην προχωρήσει καμία αναλογική αδειοδότηση, ώστε να απελευθερωθεί το φάσμα συχνοτήτων. Επισήμανε δε ότι η αξία του φάσματος που θα διατεθεί για την ψηφιακή εκπομπή εκτιμάται σε 17 έως 44 εκατομμύρια ευρώ. Η αναφορά αυτή προκάλεσε το σχόλιο των κυβερνητικών βουλευτών, Απόστολου Κακλαμάνη και Γιώργου Φλωρίδη, οι οποίοι ανέφεραν ότι «αν δεν κάνει κάτι ούτε αυτή η κυβέρνηση, τότε και αυτά τα χρήματα θα τα οικειοποιηθούν οι γνωστοί βαρόνοι των media».
Τα μέλη της ΕΕΤΤ εξέφρασαν την άποψη ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την ψηφιακή τηλεόραση είναι «δεδομένο και ικανοποιητικό» και πως αυτό που λείπει είναι η «απλοποίηση της νομοθεσίας για τις αδειοδοτήσεις κεραιών και η πάταξη της γραφειοκρατίας». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν, «με το υπάρχον σύστημα και την πρακτική της δημόσιας διοίκησης, κατηγορηματικά η αδειοδότηση των κεραιών της ψηφιακής τηλεόρασης δεν πρόκειται να έχει τελειώσει μέχρι το 2012 οπότε λήγει η προθεσμία – και ίσως το 2015 να μην έχει γίνει τίποτα».
Μέχρι στιγμής, ψηφιακό σήμα εκπέμπει μόνο η ΕΡΤ, ενώ ο Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε. (η εταιρία που έχουν συστήσει από κοινού τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια) έχει ξεκινήσει δοκιμαστική εκπομπή από την περιοχή του Ξυλόκαστρου. «Χρειάζονται 142 θέσεις για να εγκαταστήσουν κεραίες. Για μας, όμως, είναι εφιαλτικό καθεστώς, διότι θα χρειαστεί να έρθουν σε επαφή με τον κάθε αρμόδιο Δασάρχη, την κάθε Περιφέρεια, να κάνουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.ο.κ.», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ. Και πρόσθεσε: «Αν χαθεί ο χρόνος, όλες οι άλλες χώρες, ακόμη και η Τουρκία ή η Αίγυπτος, που έχουν δηλώσει πως θα χρησιμοποιήσουν την ίδια ζώνη του φάσματος για τις εφαρμογές αυτές, θα μπορούν να καταγγείλουν πως εμείς τους παρεμβάλουμε στη ζώνη αυτή».
Ακούγοντας την περιγραφή της κατάστασης, ο κ. Κακλαμάνης αναρωτήθηκε αν βρισκόμαστε στην «αρχή μιας νέας ανωμαλίας στο ψηφιακό στερέωμα», ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για σκοπιμότητες, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ., Προκόπης Παυλόπουλος διαπίστωσε ότι «υπάρχουν ανυπέρβλητα συνταγματικά εμπόδια. Ό,τι ανήκει στους ΟΤΑ δεν μπορεί να αφαιρεθεί –και για την χωροθέτηση του πάρκου των κεραιών, έχουμε και την διαδικασία του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Τέλος, αναφορικά με τη μείωση των τιμολογίων του ΟΤΕ και τις κατηγορίες που απευθύνει ο οργανισμός κατά της ΕΕΤΤ, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής είπε: «Αν ο ΟΤΕ πουλήσει σε μια τιμή που να έχει την λεγόμενη συμπίεση περιθωρίων κέρδους, τότε θα εξοντώσει τους άλλους – και μετά από έναν χρόνο, τα 40 ευρώ θα γίνουν 80. Θα έχουμε το μονοπώλιο από την πίσω πόρτα. Η ΕΕΤΤ, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, προσπαθεί να διατηρήσει το νόμο, δεν διαμαρτύρεται, παρότι η πολιτεία την εμπιστεύεται και της δίνει αρμοδιότητες συνεχώς, από τότε που συστάθηκε».

spot_img

Lawjobs