spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΕλλάδα: Καταπολέμηση της παράνομης online διακίνησης πνευματικών έργων ζητούν 14 Οργανισμοί Συλλογικής...

Ελλάδα: Καταπολέμηση της παράνομης online διακίνησης πνευματικών έργων ζητούν 14 Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων

spot_img
spot_img
spot_img

Την ευαισθητοποίηση πολιτών και αρμόδιων κρατικών φορέων για το ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο επιζητούν 14 Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, οι οποίοι ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη τύπου την περασμένη Δευτέρα.
Όπως εξήγησαν εκπρόσωποι των πνευματικών δημιουργών, εκατοντάδες παράνομες ιστοσελίδες για «κατέβασμα» (downloading) και tracker sites (torrents, P2P file sharing) διαθέτουν δωρεάν ελληνικά και ξένα προστατευόμενα έργα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΑΕΠΙ, 280.000 ελληνικά και ξένα μουσικά έργα, 5.000 ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές ταινίες, 970 προγράμματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 750 ηλεκτρονικά παιχνίδια και 1.150 ηλεκτρονικά βιβλία προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες ενός μόνο δημοφιλούς forum site, «γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτεταμένη μη νόμιμη χρήση προστατευόμενων έργων στο Διαδίκτυο. Όλο αυτό το περιεχόμενο διακινείται χωρίς την άδεια των αντίστοιχων δημιουργών – δικαιούχων και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος».
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε νόμιμο «κατέβασμα» μουσικού έργου από το Ίντερνετ εκτιμάται ότι αντιστοιχούν 650 παράνομα downloads. «Το πρόβλημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε αν η Πολιτεία άμεσα δεν λάβει δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισής του, τότε ο κλάδος της πνευματικής, καλλιτεχνικής και εν γένει πολιτιστικής παραγωγής στη χώρα μας θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση», υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των δημιουργών στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Με τα δεδομένα αυτά, τάχθηκαν υπέρ της πρόσβασης των χρηστών του Διαδικτύου στα πνευματικά έργα χωρίς όμως να παραβιάζονται τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών και των παραγωγών τους, να προσαρμοστεί το νομικό πλαίσιο στα νέα δεδομένα και να εισαχθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης το μάθημα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Μιλώντας εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, ο ειδικός σύμβουλός του, Γιάννης Μπότσης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των 14 οργανισμών ότι ο κ. Γερουλάνος συμμερίζεται την αγωνία τους για την παράνομη διακίνηση πνευματικών έργων μέσω του Διαδικτύου και εύχεται να βρεθεί μια λύση για έργα διαθέσιμα στο Ιντερνετ με νόμιμο τρόπο, ενώ τους πρότεινε να συναντήσουν τον Γιώργο Ζάννο, υπεύθυνο του υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα. Στο μήνυμά του ο κ. Γερουλάνος τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση που δεν θα θίγει τη δυνατότητα των πολιτών σε νόμιμη πρόσβαση στα έργα του πολιτισμού. «Έχω την αίσθηση ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτιστικών έργων του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού δεν είναι διαθέσιμο σε όποιον θέλει να έχει νόμιμη πρόσβαση. Και εδώ μπορείτε να παίξετε ουσιαστικό και ηγετικό ρόλο. Να επιταχύνετε τις διαδικασίες ανεβάσματος των έργων σας στο Διαδίκτυο και διάθεσής τους με όλους τους σύγχρονους τρόπους για “κατέβασμα”, ώστε ο νεότερος πολιτισμός της χώρας μας να είναι προσβάσιμος σε όποιον θέλει να τον αξιοποιήσει μέσα στα πλαίσια του νόμου», κατέληξε ο υπουργός Πολιτισμού.
Οι 14 οργανισμοί που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι οι εξής: ΑΕΠΙ – ΟΣΔ Πνευματικών Δικαιωμάτων Συνθετών – Στιχουργών – Εκδοτών Μουσικών Έργων, ΑΘΗΝΑ – ΟΣΔ Δημιουργών Θεατρικών &Οπτικοακουστικών Έργων – Σκηνοθετών, ΑΠΟΛΛΩΝ – ΟΣΔ Δικαιωμάτων Ελλήνων Μουσικών, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΟΣΔ Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων, GRAMMO – IFPI – ΟΣ Διαχείρισης & Προστασίας Δικαιωμάτων Παραγωγών Υλικών Φορέων Ήχου ή Ήχου & Εικόνας, ΔΙΟΝΥΣΟΣ – ΟΣΔ Δικαιωμάτων Ηθοποιών, ΕΠΟΕ – Οργανισμός Συλλογικής Προστασίας Εταιρειών Παραγωγής και Διανομής Οπτικοακουστικών Έργων, ΕΡΑΤΩ – ΟΣΔ Δικαιωμάτων Τραγουδιστών – Ερμηνευτών, ΘΕΣΠΙΣ – ΟΣΔ Δικαιωμάτων Θεατρικών Συγγραφέων/Μεταφραστών Θεατρικών Έργων, ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ – ΟΣΔ Δικαιωμάτων Διευθυντών Φωτογραφίας/Σκηνογράφων/Ενδυματολόγων/Ηχοληπτών/Μοντέρ, ΟΣΔΕΛ – ΟΣΔ Έργων του Λόγου (Συγγραφείς, Μεταφραστές, Δημοσιογράφοι, Εκδότες), ΟΣΔΕΕΤΕ – ΟΣΔ Έργων των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους, PRO.MEDIA – ΟΣΔ Δικαιωμάτων Παραγωγών Οπτικοακουστικών έργων, ΦΟΙΒΟΣ – ΟΣΔ και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων.

spot_img

Lawjobs